Etter en tidlig scoring, gjorde Aston Villa det surt for Arsenal.

Sist gang et lag slo Aston Villa på hjemmebane var i februar forrige sesong. Det var 15 kamper siden og det var Arsenal selv som gjorde jobben den gang.

Historien ble en helt annen lørdag kveld da Unai Emery skulle gjøre hjemreisen til London særdeles sur for hans tidligere klubb.

Nesten ut av intet fikk John McGuinn snudd seg rundt på en femøring inn i Arsenals 16-meter og hamret ballen inn i nettet bak David Raya.

Dermed sendte skotten hjemmelaget i føringen før syv minutter var spilt i Birmingham.

Arsenal kunne ha kommet tilbake i kampen både én og to ganger i løpet av 1. omgang, men dette var en kveld der ingenting skulle lykkes for The Gunners.

Etter å ha fått karantene etter feiringen mot Luton måtte manager Mikel Arteta se sin kaptein, Martin Ødegaard, misbruke en stor mulighet rundt halvtimen spilt.

Fra god posisjon, like utenfor 16-meteren, forsøkte drammenseren å banke ballen inn i keepers venstre hjørnet, men ballen sneik seg utenfor stolpen.

Få strakser senere var tidligere Arsenal-keeper Emi Martinez ute på sykletur og kom på halvdistanse da Gabriel Martinelli ble spilt gjennom på venstresiden.

Martinelli fikk chippet ballen over keeper, men på streken fikk Diego Carlos avverget en scoring.

Ødegaard hadde virkelig ikke dagen foran mål denne lørdagskvelden, og misbrukte en ny stor mulighet noen minutter senere.

24-åringen fikk ballen i perfekt skuddhold rundt 16-meterstreken og skrudde ballen mot keepers høyre hjørne. Martinez leste derimot avslutningen mesterlig, og ventet på at ballen skulle seile inn i klypene sine.

En frustrerende 1. omgang ebbet ut i en ettmålsledelse til vertene, og mer frustrasjon skulle det ble for Arsenal etter sidebyttet.

Rundt 10-12 minutter ut i omgangen holdt Mmartinez og Ollie Watkins til å kløne det til på et hjørnespark, hvor sisteskansen bokset ballen inn i Watkins.

Ballen spratt mot eget mål, men på utrolig vis smalt ballen i stolpen før Martinez fikk kontroll på ballen.

Et høyt press fra The Gunners første til at Ødegaard fik nok en stor mulighet til å sette inn 1-1 da han helt umarkert stod i andre enden av et innlegg fra venstresiden.

Heller ikke denne gangen klarte Arsenal-kapteinen å treffe mål, og ballen humpet utenfor Martinez' venstre stolpe.

Det ble en hard stillingskrig den siste halvtimen, men den tilreisende Arsenal-fansen trodde Kai Havertz hadde gitt dem nok en opptur idet kampen endret overtiden.

Etter klabb og babb inne i femmeteren til Villa, hvor Havertz og Matty Cash så mer ut til å til spille volleyball enn fotball, fikk tyskeren kranglet ballen i mål.

Etter en lang og grundig VAR-sjekk ble det derimot annullert for – det som må ha vært en hands på tyskeren – men i den situasjonen var det virkelig vanskelig å si hvem som handset mest. Begge spillerne var nok borti ballen med hånden både én og to ganger, uten at noen av dem forsøkte å gjøre det med vilje.

Scoringen ble i alle fall ikke tellende, som føles svært urettferdig etter en slik situasjon.

Det ble den siste store sjansen til The Gunners, som rett og slett ikke maktet å omsette sjansene sine. Da blir det tøft å vinne fotballkamper, når motstanderen er mer opptatt av å forsvare seg.

Dermed mister Arsenal tabelltopp til Liverpool, som måtte slite seg til en 2-1-ledelse mot Crystal Palace etter å ha ligget under 1-0.

Utenom en, plasseringsmessig, ubetydelig Champions League-kamp mot PSV Eindhoven førstkommende tirsdag, gjenstår det nå bare fire ligakamper av kalenderåret 2023.

Én av de er mot nettopp Liverpool, lille juleaften. Det blir en svært viktig kamp for å gjenerobre tabelltoppen inn mot juleprogrammet.