Saka (27)
    Havertz (38)

For første gang i Premier League-æraen har Arsenal vunnet to strake Nord-London-derby på bortebane.

TEKST: JONUS GOTHARD BRAATHEN-HAUGE

Søndag var Arsenal på besøk hos erkerival Tottenham. Denne kampen var også et av de viktigste Nord-London-derbyene på lenge: Arsenal kjemper fremdeles om ligagullet, mens Tottenham jager topp fire-plassering for å kvalifisere seg til neste års Champions League.

Lagene hadde derimot en ganske ulik inngang til oppgjøret. Tottenham hadde nemlig ikke spilt kamp siden 13. april, mens Arsenal på sin side har hatt fire kamper i samme periode.

Arsenal gjorde ingen endringer i laget som valset over Chelsea i midtuken. Tottenham måtte klare seg uten sin foretrukne venstreback Destiny Udogie.

Det ble en fartsfylt start på kampen, og allerede etter 15 minutter satt Arsenal inn 1-0.

Målet kom, ikke overraskende, på en corner, som denne sesongen ofte har endt i scoring. Bukayo Saka slo ballen mot første stolpe. Der kom Takehiro Tomiyasu seg på innsiden av Pierre Emile Højbjerg, og presset dansken til å sette ballen i eget mål.

Tottenham forsøkte raskt å svare. Midtstopperen Cristian Romero, som faktisk var et av Tottenhams farligste angrepsvåpen i denne kampen, kom med et skremmeskudd allerede etter 18 minutter.

Da raget argentineren høyest på bakre stolpe og headet ballen rett i stolpen.

Vi tok ikke advarselen på alvor, og etter 23 minutter satt den for hjemmelaget – trodde vi.

Micky van de Ven luktet nedfallsfruktene av et langskudd som fikk en retningsforandring inne i feltet og satte ballen i mål. Det så ut til at redusering for hjemmelaget var et faktum, men det ble det heldigvis imidlertid ikke.

Etter en VAR-sjekk ble målet korrekt annullerte for offside.

Litt mot spillets gang, fikk Arsenal en fabelaktig kontring like etter og The Gunners gikk opp til 2-0 etter at 27 minutter var spilt.

Arsenal vant da ballen lavt i banen og traff på de første pasningene i frispillingen, som gjorde at presset ble spilt av.

Saka fikk ballen og sendte den videre til Kai Havertz, som skaffet seg rom ute på venstreflanken. Tyskeren løftet blikket og slo en perfekt langpasning tilbake til Saka – helt på andre siden av banen.

I en-mot-en-duell med Ben Davies gjorde Saka en lekker skuddfinte før han prikket ballen elegant i lengste hjørne. Fantastisk prestasjon!

Havertz fikk selv æren av å sette inn 3-0 til Arsenal etter nok en perfekt corner. Dødballtrener Nicolas Jover må snart få en statue utenfor Emirates Stadium.

Arsenal utnyttet at Tottenham-keeper Guglielmo Vicario ofte er passiv i feltet. Declan Rice skrudde inn en corner som landet på cirka 2-3 meters hold.

Der raget Havertz høyest og stanget inn kampens tredje scoring. En liten detalj var at Ben White klokt blokkerte Vicario fra å komme seg bort fra streken.

Bortefansen ble derfor sendt til himmels og sangene fra borteseksjonen runget utover et stilnet hjemmepublikum på Tottenham Hotspur stadium.

Omgangen ble avsluttet med en ny god sjanse for Tottenham hvor Heung-min Son ble spilt gjennom. Tottenham-kapteinen kom seg mellom stopperne til Arsenal, men en uvanlig svak avslutning av sørkoreaneren ble blåst langt over mål.

Det sørger for at gjestene i rødt og hvitt ledet overraskende 3-0 til pause, der Tottenham hadde dominert mest i banespillet og hadde skapte flere gode muligheter.

På den andre siden er det ikke tilfeldig at Arsenal ikke slipper inn mål. Laget er gode på å ligge lavt og har ikke sluppet inn mål på bortebane siden januar. Arsenal var veldig effektive og viste stor klasse i begge ender av banen.

Første store sjanse i andre omgang kom fra Bukayo Saka etter at 52 minutter var spilt. Et godt innlegg av Havertz landet perfekt i beina på Arsenal-vingen, godt plassert på kanten av femmeteren, men Guglielmo Vicario vartet opp med en fantastisk benparade og sparket ballen ut til corner.

Idet andre omgang nærmet seg halvspilt så Arsenal ut til å ha tilsynelatende god kontroll på kampen, men så skulle det begynne å livne til i hjemmelaget.

En kjempetabbe av David Raya førte til at Romero reduserte for Tottenham. Ballen ble spilt i bakrom, men William Saliba hadde god kontroll og sentrert ballen tilbake til Raya.

Spanjolen ble for overmodig og forsøkte å lobbe ballen over Romero. Den forsøket ble elendig utført og Tottenham-forsvareren brøyt ballen. På to berøringer klarte Romero å dempe ballen og banket inn 1-3 for hjemmelaget.

Scoringen ga Tottenham blod på tann og jaget en ny redusering. Det skulle de også få like før full tid – fra krittmerket.

Fra venstresiden pisket Pape Sarr ballen inn i feltet fra hjørnet av 16-meteren. Første duell vant Arsenal, men andreballen skulle Rice avklarere med alt han hadde av kraft i høyrebeinet. I blindsonen dukket Ben Davies opp og fikk en fot på ballen.

Det endte med at Rice sparket ned waliseren, midt mellom beina. Situasjonen ble først vinket videre av dommer Michael Oliver, men etter en titt på VAR ble det til slutt dømt et klokkeklart straffespark til vertene.

Fra 11-metersmerket var Son nådeløs og banket inn 2-3 for de liljehvite.

Det ble en nervepirrende avslutning på kampen, men Arsenal-spillerne viste karakter og stod imot i sluttminuttene.

Etter kampen uttalte Saka at denne kampen hadde Arsenal ikke vunnet på samme tidspunkt i fjor. Det kan man godt si seg enig i. Arsenal fremstår som mer solide i år enn i fjor, med matchvinnere i begge ender av banen.

Denne seieren var den andre på rad på bortebane mot Tottenham, som aldri før har skjedd i Premier League-æraen. Sist gang The Gunners klarte dette, uavhengig av turnering, var på slutten av 1980-tallet.

Den gang vant Arsenal 2-1 18. oktober 1987 etterfulgt av 3-2 den 10. september 1988. Det var midt i en god rekke kamper for Arsenal, som vant seks strake kamper mot Spurs i perioden 1. mars 1987 og 2. januar 1989.

Den beste rekken vi har hatt mot Spurs er derimot på tidlig 2000-tall hvor Arsenal gikk 21 kamper ubeseiret mot erkerivalen mellom mars 2000 og januar 2008. Fordelt på FA Cup, ligacup og ligakamper vant Arsenal 12 av disse oppgjørene og ni endte uavgjort.

Nå er det tre «finaler» igjen å spille for Arsenal og vi er ferdige med den, tilsynelatende, vanskeligste kampen. Formduppen til Liverpool gjør at Manchester City ser ut til å være den sterkeste konkurrenten på oppløpet.

City var ikke overbevisende borte mot Nottingham Forest, men fikk med seg en seier likevel. Nå handler det bare om å vinne resten av kampene og håpe på at Pep Guardiola og co avgir poeng i minst én av kampene.