• West Ham United 2

Soucek (13)
    Mavropanos (55)

Pinlig hjemmetap sendte Arsenal ned fra tabelltopp.

De siste årene har Arsenal generelt sett hatt et godt tak på West Ham, og hadde før den utsatte Boxing Day-runden vunnet syv av de ti siste ligarundene seg imellom.

Den statistikken skulle få seg en liten ripe torsdag kveld.

Selv om det var Arsenal som var mest angrepsvillige på Emirates stadium, var det gjestene som skulle ta første stikk.

Det var derimot ingen selvfølge.

Etter at Jarrod Bowen jaktet en ball som var på vei mot dødlinjen, etter en svak klarering av Arsenal-forsvaret, fikk midtbanespilleren lagt inn i feltet. Der stod Tomas Soucek og plasserte trygt og sikkert inn 1-0 for The Hammers.

Situasjonen ble derimot sjekket i flere minutter, i et forsøk på å se om ballen var ute av spill før scoringen.

VAR-teamet klarte derimot ikke å finne en eneste vinkel som kunne enten bekrefte eller avkrefte om ballen faktisk var ute av spill. For den beste vinkelen tilgjengelig blokkerte nemlig Bowen med kroppen sin (ikke ulike situasjonen da Ørjan Nyland blokkerte kamerabildene da han stod inne i eget nett og blokkerte en åpenbar scoring for noen år siden da han stod i Aston Villa).

Uten klare bevis måtte VAR-teamet se seg nødt til å godkjenne scoringen, og dermed ble en ny kontroversiell avgjørelse på kort tid dømt mot Arsenal etter å ha måtte studere TV-bilder i hel for å prøve å finne ut om "on field decision" var rett eller feil.

Det var et hardt slag under beltestedet for Arsenal, som dominerte kampen før scoringen, men The Gunners hadde flere store muligheter til å rette opp resultatet.

Bukayo Saka, Gabriel Jesus og Gabriel Martinelli hadde alle enorme muligheter til å utligne mot David Moyes' gutter, men sisteskansen Alphonse Areola hadde bestemt seg for å holde tett bakover.

Til og med stolpen var på lag med Areola denne kvelden, etter at Saka banket ballen i treverket like før pause.

Spillemessig og i henhold til ballbesittelsen hadde Arsenal fullstendig kontroll på oppgjøret, men vondt ble verre da tidligere Arsenal-spiller Konstantinos Mavropanos stanget inn et hjørnespark tidlig i 2. omgang.

Det sørget for at det ble en særdeles tung bakke å klatre for Mikel Arteta og co de siste 35 minuttene, men hver eneste gang Arsenal kom fremover manglet den siste finessen i avslutningsøyemedet.

Misbrukte sjanser og svak presisjon i det oppbyggende spillet gjorde at tiden gikk - og veldig fort.

På overtid kunne ydmykelsen ble enda større da Declan Rice serverte en gavepakke til sine gamle lagkamerater.

I et forsøk på å avskjære en dribling mistet han fotfestet inne i egen 16-meter og taklet i samme øyeblikk Emerson. Dermed ble det dømt straffespark til bortelaget, til Rices store fortvilelse.

Said Benrahma tok ansvar fra 11-meteren, men David Raya leste avslutningen perfekt og slo ballen langt unna. Det ble også kampens siste spark på ballen, og gav Arsenal-fansen noe positivt å si om kampen.

Men - en sjelden gang - fikk spillere og manager høre skuffet piping etter kampslutt. Fullt fortjent var det også, for dette var en prestasjon langt under det man forventer av et titteljagende lag.

En klar Arteta oppsummerte etter kampen at West Ham var best i begge ender av banen, og når mesteparten fra Arsenals del lyktes rundt midten blir det vanskelig å score mål.

Tapet sørget for at Arsenals form forverrer seg og The Gunners står nå med bare én seier på de fire siste seriekampene. Det har også sendt Liverpool opp på tabelltopp idet vi går inn i kalenderårets aller siste runde.

Det bør derfor være et svært revansjelystent lag som reiser til Craven Cottage nyttårsaften. Forhåpentligvis kickstarter den kampen et nytt, spennende kalenderår med et fyrverkeri av en prestasjon.