Før kampen: Leicester (H)

Av: Jostein Solstad 10.08.17

Glem julaften, glem bror sin bursdag, glem valentines day. 11 august er dagen, Premier League er tilbake!

Arsenal

Etter en altfor lang ventetid så er Premier League endelig tilbake. Vi har fått æren av å sparke i gang Premier League sesongen 2017/18, på hjemmebane mot Leicester. Vi har en god mulighet til å sette standarden fra start, og vise de andre konkurrentene at Arsenal er en klubb å regne med kommende sesong.

For denne sesongen blir virkelig tøff. Den gode gamle klisjeén sier jo, «dette er tidenes tøffeste Premier League sesong». Jeg tror fort dette kan bli den jevneste på mange år, der tittelen står mellom flere. Alle de seks antatte toppklubbene har spill i Europa denne sesongen, så fordelen Chelsea og Liverpool hadde forrige sesong er nå nullstilt.

Men jeg tror fort Arsenal har denne fordelen nå. Wenger har tidligere uttalt at han fort kommer til å nedprioritere Europa League. Gjør han det, så har Arsenal en fordel i tittelkampen. Vi har bedre muligheter til å hvile spillere, spare de for lange reiser, og samtidig bedre tid til å jobbe taktisk på treningsfeltet. Arsenal har en såpass bra stall at de kan fint stille med et reservepreget mannskap i Europa League, og fortsatt levere.

Alexis Sanchez er ute med en liten strekk i magen. Forhåpentligvis klarer Wenger å holde chileneren i klubben. Et Arsenal lag med en topp motivert Alexis Sanchez er et lag som kan kjempe om tittelen, uten chileneren blir det veldig vanskelig. Å beholde vår andre store stjerne Mesut Özil, og Alex Oxlade-Chamberlain kan også vise seg å være definerende for klubbens sesong.

Kampen mot Leicester er så ekstremt viktig. Taper vi, er hylekoret rundt Wenger i gang, spekulasjonene rundt stjernespillere ut av klubben øker, og stemningen vil trykke klubben lenger ned i søla. En seier og en god prestasjon kan snu alt helt opp ned. Da kan vi spore optimisme, og det kan godt være det har betydning for Alexis Sanchez sin avgjørelse om han ønsker å bli eller ikke.

 

Skader/suspensjoner

Gabriel, Cazorla, Wilshere og Sanchez er utilgjengelige til denne kampen. Ramsey, Özil, Mustafi og Mertesacker er usikre. Laurent Koscielny er suspendert etter utvisningen han pådro seg mot Everton i sesongavslutningen i fjor.

 

Laget

Petr Cech står i mål, det er bankers. Men det er noe av de få tingene som er bankers i et lag med mange spillere som sliter med småskader.

Mustafi og Mertesacker er begge usikre, men jeg vil tippe på at minst en av dem blir klar. Jeg tror den av de som blir klar får med seg Rob Holding og Nacho Monreal i forsvarstrioen. Om verken Mertesacker eller Mustafi blir klar så skyves nok Kolasinac ned.

Dersom en av de to nevnte stopperne blir klar så starter Sead Kolasinac på venstre vingback. Den tyskfødte bosnieren har vist seg frem i sommer, og var meget god mot Chelsea sist. Å hente en spiller av hans kaliber gratis kan virke som et skikkelig varp.

På motsatt vingback står det mellom Chamberlain og Bellerin. Jeg tipper Bellerin starter. På den sentrale midtbanen er Xhaka bankers, om Ramsey er klar så starter han sammen med Xhaka. Visst ikke waliseren kommer seg på beina så kommer Elneny inn for han, som for øvrig spilte en god kamp mot Chelsea.

Özil er veldig usikker, om han blir klar så starter han. Men jeg tviler på Wenger pusher han for raskt tilbake når han så hvor godt det fungerte med Welbeck og Iwobi på hver sin kant mot Chelsea. De to får med seg Lacazette i trioen i front.

 

Mulig Arsenal XL (3-4-3)

Cech, Holding – Mustafi – Monreal, Bellerin – Elneny – Xhaka – Kolasinac, Iwobi – Lacazette – Welbeck.

Innbyttere: Ospina, Maitland-Niles, Nelson, Willock, Walcott, Chamberlain, Giroud.  

 

En bedre opplevelse denne sesongen? Rob Holding fikk et tøft møte med Premier League i fjor da han og Arsenal tapte 4-3 mot Liverpool i åpningsmatchen. Forhåpentligvis får Rob og Arsenal en bedre opplevelse fredag kveld. 

 

Leicester

Det ble som ventet umulig for Leicester å kopiere mestersesongen fra 15/16. Klubben lå en stund an til å rykke ned, og det ble store reaksjoner da eierne sparket karismatiske Ranieri bare måneder etter han ledet klubben til et sensasjonelt seriegull.

Denne gangen så vant fotballens kyniske krefter, dessverre. Leicester landet trygt på 12 plass, og tok seg utrolig nok til en kvartfinale i Champions League etter å ha slått ut Sevilla i åttendelsfinalen. Så det er vanskelig å kalle sparkingen av Ranieri feil, men det er et tydelig symbol på hvor kynisk og kald fotballen kan være.

Craig Shakespeare var mannen som overtok for Ranieri. Briten gikk mer tilbake til suksessoppskriften fra sesongen før, og gjorde Leicester mer til «seg selv» igjen. De ble mer direkte, de lå mer kompakte, og de kontret bedre. De ble rett og slett et bedre fotballag, og Leicester kommer garantert til å gi mange gode klubber trøbbel denne sesongen.

Men det er store spørsmålstegn rundt laget. Lagets største stjerne Riyad Mahrez har vært hyppig linket til Arsenal og Roma i sommer. Han ønsker seg vekk, og det er usikkert om vi får se han på Emirates fredag kveld, men de mest troverdige kildene melder at Mahrez blir involvert i kampen. En toppmotivert Mahrez kan stelle i stand mye trøbbel for Arsenal, en umotivert Mahrez er et stort minus for The Foxes.

Kelechi Iheanacho har blitt hentet inn fra Manchester City. Nigerianeren som har et imponerende målsnitt i Premier League er en spennende spiller som tilbyr fart, kraft og gjennombruddshissighet. Helt i stil med Leicester profilen. Om ikke Iheanacho leverer så har de fortsatt Okazaki, som er en god spiller å ha i et kollektiv.

 

Skader/suspensjoner

Drinkwater er ute med skade. Robert Huth er usikker. Nyervervelsen Vincente Iborra er også trolig ute for Shakespeare sitt lag.

 

 

Mulig Leicester XL (4-4-2)

Scmeichel, Simpson – Morgan – Maguire – Fuchs, Mahrez – Ndidi – James – Albrighton, Iheanacho - Vardy

 

Et taktisk blikk på kampen..

Arsenal kommer til å styre, det føler jeg meg ganske sikker på. Leicester sin store styrke er når de kan ligge lavt i banen og vinne ballen mot lag som tømmer seg offensivt.

Et viktig moment i denne kampen er for Granit Xhaka å sørge for balanse i laget. Han har rollen som den balanserende spilleren i midtbaneleddet, og den rollen blir ekstremt viktig dersom Leicester klarer å vinne ball og kjøre kontringer. Da er Xhaka en spiller som kan stoppe kontringer, og vi er helt avhengig av at han gjør det.

Et offensivt viktig moment tror jeg rett og slett er hvilket tempo vi går ut i. Om vi kan gå ut i 200 som vi gjorde i FA-cup finalen mot Chelsea kommer ikke Leicester til å være i nærheten. De vil garantert få trøbbel om balltempoet er høyt nok, for da vil det slå sprekker, selv i de best organiserte forsvarene. Får vi ikke et tidlig mål så går det på tålmodighet. Det vil komme sjanser, det handler om å være kald når mulighetene kommer.

Det tredje momentet, som ofte blir undervurdert er rett og slett flaks. Sesongens første kamp er kanskje den kampen som er mest usikker hele sesongen. Pre-season er ikke noe pekepinn på hva du får i første seriekamp, hvem hadde forventet Chelsea sitt fall i Jose Mourinho sin første sesong? Et skudd som forandrer retning og går i mål etter 5 minutter kan være det som skal til for å senke skuldrene og spille en fantastisk kamp. Jeg håper flaksen er på vår side.

 

Kampfakta

* Arsenal har vunnet sine 10 siste oppgjør mot Leicester på hjemmebane.

* Jamie Vardy har scoret Leicester sine 3 siste mål mot Arsenal.

* Arsenal er det laget som med sine seks røde kort har fått flest røde kort i åpningskampen i Premier League.

* Arsenal har tapt sine to siste åpningskamper i Premier League. Det har ikke skjedd siden 1960 at The Gunners tapte tre åpningskamper på rad.

 

TV

Kampen vises på TV 2 Sport Premium.

Avspark er kl 20.45

 

We love you Arsenal, we do, ohhhhhh Arsenal we love you!

Arsenal 4

Lacazette (2)
Welbeck (45)
Ramsey (83)
Giroud (85)

Leicester City 3

Okazaki (5)
Vardy (29. 56)