Før kampen: Liverpool (H)

Av: Nicolay Hagen 21.12.17

Fredag møtes to lag som er bedre til å angripe enn å forsvare, og derfor lover det godt for en underholdende kamp da Arsenal og Liverpool møtes.

Arsenal

Seieren mot West Ham i Ligacupen på tirsdag kostet mer enn den smakte. Kampen endte med en 1-0 seier etter scoring av Danny Welbeck, som førte til avansement til semifinalen, der Chelsea venter. Olivier Giroud måtte av banen med strekk drøye 10 minutter før slutt, og mister dermed juleprogrammet. Veldig synd både for Giroud selv, og ikke minst laget som virkelig hadde trengt han når kampene blir tøffe.

Den første av tre kamper Arsenal skal ha rundt juletider er allerede fredag, og det er en skikkelig godbit for den nøytrale seer. Kampene mellom Arsenal og Liverpool blir stort sett alltid underholdende, og ikke minst målrike. Tilbake i august vant Liverpool enkelt og overbevisende 4-0, mens forrige sesongs oppgjør på Emirates endte med en tett og jevn kamp, som Liverpool vant 4-3.

Alle kamper er viktige i Premier League, men oppgjøret mot Liverpool er viktig på flere områder. For det første ligger Arsenal på 5. plass, ett poeng bak Liverpool. Med seier så passerer vi dem, med tap så får de en luke. Kampen om de fire øverste plassene er knalltøff, og disse interne oppgjørene med andre topplag vil bli viktige.

Signalet en seier mot Liverpool vil sende er også ekstremt viktig. Arsenal tapte toppkampen mot United etter en god prestasjon, nå er Wenger sine menn avhengig av å igjen vise fansen, at de kan slå de andre topplagene. Tottenham har fått bank på Emirates, United ble til tider utspilt men vant kampen, nå står Liverpool for tur.

Det er mange spørsmål rundt laguttaket til Wenger, særlig defensivt. Skhodran Mustafi er trolig tilbake, som er veldig gledelig. Jeg er spent på om Wenger velger å spille med tre eller fire bak. 3-4-3 formasjonen fungerte svært dårlig mot Liverpool tidligere i høst, men den kampen var det meste galt. Hvem som får oppgaven med å stanse en av ligaens heteste spillere i Mohamed Salah, er også et stort spørsmål.

Det eneste jeg er sikker på er at Liverpool skal få voldsomme problemer med å stanse Özil, Lacazette og Sanchez. Om vi også tar med at Jack Wilshere begynner å komme i form, så skal virkelig Liverpool sitt forsvar bli satt på prøve.

 

Lagets form (5 siste)

Arsenal – West Ham 1-0

Arsenal – Newcastle 1-0

West Ham – Arsenal 0-0

Southampton – Arsenal 1-1

Arsenal – Bate Borisov 6-0

 

Skader/suspensjoner

Santi Cazorla er fortsatt ute med skade. Aaron Ramsey er fortsatt ute, og Olivier Giroud dro på seg en strekk mot West Ham. Dermed mister franskmannen det tette juleprogrammet.

 

Laget

Petr Cech jakter «Clean sheet» nummer 200, og vokter selvsagt buret mot Liverpool.

Hvem som starter bak avhenger av om vi spiller med tre eller fire bak. Jeg tror Wenger går ut med fire bak, og da er Bellerin og Koscielny bankers. Mustafi er tilbake fra skade, men Monreal har spilt godt, og fortjener å spille, jeg tror derfor spanjolen starter.

Monreal kan også være et alternativ på venstreback. Kolasinac spilte hele kampen mot West Ham tirsdag, og da tyder det meste på at Maitland-Niles får jobben med å stoppe Salah. Et modig valg av Wenger.

Jack Wilshere og Granit Xhaka danner den sentrale midtbanen. Iwobi, Özil og Alexis utgjør trioen foran dem, mens Alexandre Lacazette får starte kampen mot Liverpool, noe han ikke gjorde tidligere i høst. Welbeck kan også være et alternativ på kant.

 

Mulig Arsenal 11er – 4-2-3-1

Cech, Bellerin – Koscielny – Monreal – Maitland-Niles, Xhaka – Wilshere, Iwobi – Özil – Sanchez, Lacazette.

Innbyttere: Ospina, Mustafi, Kolasinac, Elneny, Coquelin, Walcott, Welbeck

 

Liverpool

Jürgen Klopp sitt Liverpool ble i fjor sett på som en «Giant killer», laget som kvelet alle de store lagene, og slo dem både hjemme og borte. Denne sesongen er det kun Arsenal laget fra Merseyside har slått, mens de har tapt mot City og Tottenham, og spilt uavgjort mot Chelsea og United.

Det intensive presset, kjent som «Gegenpress» passer veldig godt motstandere som ønsker å spille ball. Offensivt er det ingen tvil om Liverpool sine ferdigheter. Spillere som Salah, Coutinho, Mané og Firmino skaper trøbbel for alle forsvar med sine gode individuelle og relasjonelle ferdigheter.

Litt tilbake til Jürgen Klopp, som har blitt hyllet av Liverpool fansen siden han ankom England i 2015. De brutale fakta er at Klopp ikke har vært en mirakelmann, tvert imot. Etter 108 kamper hadde tyskeren en lavere seiersprosent enn sin forgjenger Brendan Rodgers. Laget har ikke blitt spesielt bedre defensivt, og det skal Klopp ha mye av ansvaret for.

Den tidligere Dortmund manageren redder seg inn på at han har karisma. Han har et kroppsspråk, et engasjement, og en glede som er herlig å se på, særlig når det går bra. Men han har vist i motgang at han kan være like ufordragelig som Mourinho, og likevel slippe unna med det. For all del, Klopp er ekstremt dyktig, men de harde fakta er at han ikke er bedre enn noen andre av topp 6 managerne.

 

Lagets form (5 siste)

Bournemouth – Liverpool 0-4

Liverpool – West Brom 0-0

Liverpool – Everton 1-1

Liverpool – Spartak Moskva 7-0

Brighton – Liverpool 1-5

 

Skader/suspensjoner

Moreno og Clyne er ute med skade for gjestene. Sturridge og Matip er usikre.

 

Mulig Liverpool 11er – 4-3-3

Mignolet, Gomez – Lovren – Klavan – Robertson, Can – Henderson – Coutinho, Salah – Firmino – Mané

 

Forventninger til kampen

Jürgen Klopp har nok sett Arsenal-United i reprise, og gnidd seg i hendene. United scoret to mål der Arsenal spilte dristig på egen halvdel, og det gir Klopp vann i munnen. Liverpool ser garantert muligheter til å utnytte feil i de bakre rekkene hos Arsenal, og de har så mye fart på topp at de vil utnytte feil nådeløst.

Men Arsenal på en god dag er fult kapable til å spille av presset fra Liverpool, for det er så mye gode ballspillere på Arsenal. Klarer spillerne å spille av Liverpool sitt første press, så vil det oppstå store rom. Når det oppstår store rom er Özil, Alexis og Lacazette minst like god som Liverpool sin angrepsrekke, til å straffe motstanderen.

Denne kampen tror jeg blir et fyrverkeri. Liverpool kommer til å gå høyt ut, og presse Arsenal bakover. Arsenal vil ta tak i ballen, og diktere kampen med ball. Det som er ekstremt viktig er at laget er påskrudd fra start, og klare for kampen. Mot United og Southampton blir spillerne tatt på senga de første 10 minuttene, det har vi ikke råd til mot Liverpool.

Arsenal kommer garantert til å ha mest ball, og da er det viktig å angripe med balanse. Salah og Mané kan ikke få store rom å løpe i, for da er Koscielny og forsvaret i store problemer. Men Liverpool sin forsvarsrekke er langt unna topp Premier League klasse, og vil få det ekstremt vanskelig mot Lacazette og kompani.  

 

Kampfakta

*Arsenal har tapt sine tre siste Premier League kamper mot Liverpool.

*Liverpool har scoret minst tre mål i alle kampene mot Arsenal, etter Jürgen Klopp sin ankomst.

*Arsenal har vunnet 13 av sine siste 14 Premier League kamper på Emirates.

*Om Petr Cech holder nullen mot Liverpool blir han den første keeperen som har holdt nullen i 200 (!!!) kamper i Premier League.

*Sadio Mané har scoret i sine tre siste kamper mot Arsenal.

 

TV

Kampen vises på TV 2 Sport Premium.

Avspark er kl 20.45