Intervju med Solheim og Golden

Av: Jostein Solstad 19.05.17

Dag Solheim og Johan Golden har gitt oss sitt syn på hva som har skjedd, hva som skjer og hva som burde skje.

Dag Solheim og Johan Golden trenger nok ingen videre introduksjon, men jeg har hatt mange lørdager og søndager i selskap med Solheim i TV-skjermen når engelsk elitefotball sto for tur. Johan Golden kjenner vi fra Golden Goal, et program jeg flere ganger har flirt meg lørvat av på godt nord-norsk.

Karene var villige til å svare på noen spørsmål angående sesongen, FA-cup finalen som venter, Silly-Season og Wengers fremtid.

God fornøyelse og god helg!

1.4-4-2, 4-2-3-1 og nå 3-4-3 – Arsène Wenger har valgt å kopiere Antonio Contes formasjon som han innførte i Chelsea i høst for å snu formkurven som var dalende. Det har gitt mindre innslupne mål, FA-cup finale samt heng på topp fire. Er dette formasjonen Arsenal burde fortsette med, eller skal man tilbake til det vante?

Solheim: Det har i hvert fall sett veldig bra ut etter omleggingen og bør absolutt være noe å bygge videre på.

Golden: Akkurat hvilken formasjon han velger å bruke, handler mye om hvilke spillere han har til å bruke i den.

2.Apropos topp fire; det er i skrivende stund ingen garanti for at Arsenal havner blant de fire øverste plassene som gir Champions League til høsten. The Gunners er nødt til å vinne sine siste kamper og samtidig få litt hjelp om man skal drikke champagne med de gjeveste. Om ikke blir det Europa League i Nord-London. Tanker?

Solheim: Vi har lengst sammenhengende fartstid i CL av de engelske lagene og da må vi selvfølgelig tåle at vi havner utenfor en gang imellom. Tror det kan være spennende å se hva det betyr for kampen om et eventuelt ligamesterskap. Selvfølgelig ønsker vi CL spill men vi må ikke gjøre det til en katastrofe om vi ikke kommer dit i år.

Golden: Det er selvfølgelig nitrist. Jeg tror ikke de kommer blant de fire beste. Jeg hører noen argumenterer med at det kan være greit med et hvile år, at kamptrykket ikke blir så høyt og at det kan slå positivt ut. Men personlig synes jeg det er ekstremt kjedelig. Man spiller og ser på fotball fordi det er gøy. Da vil man gjøre nettopp det der de beste er. Jeg tror også det blir vanskeligere å rekruttere nye spillere dersom ikke spill i cl er med i den diskusjonen. Det gjelder selvsagt også når det gjelder å beholde spillere

3.1995. Det var sist Tottenham havnet over Arsenal på tabellen. Når Spurs i tok mot Arsenal på White Hart Lane søndag 30. april, trengte vertene bare en seier for å havne over The Gunners på tabellen. Med 2-0 etter 90 minutter pluss tillegg var det et faktum. Spurs har spilt god fotball under Mauricio Pochettino, flytter inn på et nytt supermoderne stadion etter neste sesong og talentene Tottenham har satset på har innfridd. Er hegemoniet i Nord-London over for Arsenals del, og hva skal eventuelt til for å snu skuta igjen?

Solheim: Tottenham genierklært fordi de blir nummer to i ligaen og kommer foran oss på tabellen! Hallo! Selvfølgelig kan Spurs bli bedre enn oss men det er langt fram til de har overtatt noe hegemoni. Spill på Wembley og ny stadion (som blir fantastisk flott) er ingen garanti for at du plutselig begynner å vinne noe, det ligger ikke lenger i ryggraden til Spurs å bli mestere men det er selvfølgelig en kultur de kan skape. Kun fremtiden vil gi oss svar på dette, men jeg tviler på at Spurs plutselig blir en trofe grossist!

Golden: Form is temporary, class is permanet.

4.Sesongen 2016/17 har er ikke mye å skrive hjem om hvis en holder med Arsenal. Det har vært en berg-og-dal bane i form av prestasjoner, innsats og resultater. Man har ikke tatt vare på mulighetene for å klatre på tabellen når lagene rundt har feilet og man har avgitt poeng mot lag som Arsenal på papiret skal sikre alle tre mot. Hva er det du savner i dagens Arsenal?

Solheim: Jeg holder med Arsenal og det har jeg gjort siden 1971, vi har gått videre fra gruppespillet i CL, vi er i FA Cupfinalen og vi slåss om topp fire, vi må slutte å klage!! Men kunne jeg ønsket meg noe så er det variasjon i måten å spille på, skudd fra distanse, enda mer direkte når vi kan og ikke alltid den omstendelige spillestilen rundt og i motstanderes 16 meter. Trenger en temposetter på midtbanen som Santi, og han kan vi nok ikke forvente at kommer tilbake men jeg håper.

Golden: Cazorla. Vi hadde vunnet ligaen i fjor hvis han var skadefri. Han er en spiller som kan åpne opp lag som ligger lavt og kompakt. En type spiller som driver opp tempoet i ballen. Den kreativiteten har vi manglet.

5.Før sesongen var det klart at dette kunne være franskmannens siste sesong i Nord-London, og synet på professoren er delt mellom supporterne. Stemningen har ikke blitt bedre utover sesongen med tanke på resultater. Likevel, Wenger og klubben har holdt kortene tett inntil brystet, noe som kan ha påvirket spillere og prestasjoner negativt. Hvordan synes du klubben har håndtert situasjonen rundt Wenger være eller ikke være?

Solheim: Klubben kunne kanskje vært tydeligere, men jeg ønsker ikke et bytte bare for å bytte. Den som en dag skal overta må kunne videreføre det som er bygd opp. Se bare hvordan United sliter med å fremstå slik de ønsker med verdens best betalte manager. Oser vel ikke suksess av Klopp og Guardiola så langt heller.

Golden: Jeg har ikke lagt merke til noen håndtering i det hele tatt. Dette burde selvsagt vært avklart på et mye tidligere tidspunkt.

6.Meningene om Arsene Wenger er mange – når alt kommer til alt; Syns du Arsenal burde starte en ny sesong med franskmannen bak roret eller er det på tide å tenke nytt, og hvem mener du eventuelt burde overta?

Solheim: Tror Wenger tar to nye år og det er greit for meg, en jeg synes er spennende er Monacos trener Leonardo Jardim, men det er et utrolig vanskelig valg å finne den rette, det er så utrolig mye som skal klaffe.

Golden: Jeg mener JA og det er mye fordi jeg ikke ser hvem som kan komme inn å gjøre en mye bedre jobb. Det er mye å kritisere Wenger for, men det er om mulig enda mer å kritisere klubben for, og det blir ikke forandret med Wenger borte. Det siste jeg vil se er et Arsenal som kynisk kjedelig fotball.

7.I kjølvannet av Wengers være eller ikke være, er situasjonen rundt Mesut Özil og Alexis Sanchez blitt belyst flere ganger. De har vært nølende til å skrive under nye kontrakter og har vært en het potet i britiske tabloider. Hva er status rundt spillerne til høsten tror du?

Solheim: Jeg tror begge spiller for Arsenal, tror mye er medieskapt men selvfølgelig så er det en situasjon det ikke er ønskelig å komme i. Svarer kanskje litt mye med hjertet akkurat her.

Golden: Uten CL tror jeg begge går noe som vil være svært alvorlig. Det er våre to største stjerner.

8.Arsenals innkjøpspolitikk har flere ganger vært kritisert da det ofte har vært få eller ingen britiske spillere med når start ellevere presenteres – dette tok Wenger tak i, og begynte med å bygge en britisk «kjerne» bestående av Gibbs, Wilshere, Ramsey, Chamberlain og Walcott. I senere tid er Welbeck, Holding og Chambers kommet på plass. Hvem er av disse mener du er verdt å satse på og ha med videre?

Solheim: Er veldig usikker på Walcott og Ox, føler aldri at de har tatt det siste steget og er usikker på om de gjør det. Det samme gjelder Jack, han er den spilleren jeg aller helst skulle ønske at lykkes men er usikker på om han tar oss videre. Ramsey er en spiller som igjen kommer tilbake og presterer og Welbeck er også en spiller som jeg mener bør være med videre.

Golden: Jeg mener det er på tide å gi slipp på Gibbs og Walcott. Chambers er jo på utlån så der får vi se. Wilshere vil jeg veldig gjerne fortsatt se i Arsenaldrakt, men ikke hvis han sitter i rullestol. Jeg vil i og for seg gjerne se han i drakt da også, men ikke som spiller

9.Til tross for 3-0 seieren på Emirates i høst, så har Chelsea hatt ganske grei kontroll på Arsenal de siste sesongene. Lagene møtes i FA-cup finalen 27. mai, og dette er også Arsenals eneste sjanse til å hente hjem sølvtøy denne sesongen. Hvordan skal Arsenal stoppe Chelsea-maskineriet og vinne finalen?

Solheim: Tror det at vi spiller 38 seriekamper som alle betyr noe er en fordel, Chelsea er mestere og har vært det "en stund". Vi må våge å være det Arsenal vi har vært i de siste ukene, tro på oss selv og egne ferdigheter. Vi er cuplaget og vi skal vise det igjen.

Golden: Vi må rett og slett være veldig gode. Ha høyt tempo på ballen og sette sjansene. Jeg tror vi vinner den kampen

10.Sesongen er på hell, og det betyr at Silly-Season og nok et overgangsvindu står for dør; hvem ser du helst finne seg en ny klubb og hvem burde Arsenal prøve å sikre seg foran høstens sesong?

Solheim: Det blir som alltid litt rydding i stallen og jeg føler at vi trenger spillere med bedre offensive kvaliteter enn Walcott og Chamberlain, Welbeck er også en squad spiller. Vi trenger også en defensiv midtbanespiller, en Vieira, men jeg tror Xhaka blir bedre i år to i PL. Vi trenger også en midtstopper med fart, Gabriel og Mertesacker holder ikke. Prisnivået er jo blitt helt sykt med det er selvfølgelig ønskelig med en spiller som Mbappè, Griezmann blir nok for dyr og Lewandowski er vel ikke til salgs.

Golden: Jeg mener vi trenger en venstre back, midtstopper med høy fart(hvis vi skal fortsette med tre bak) Høyre ving og Griezmann og santi, ozil og sanchez.

11.Sesongens øyeblikk vi helst glemmer.

Solheim: Måten vi røk for Bayern på.

Golden: Tapet mot s*urs.

12.Sesongens øyeblikk vi husker.

Solheim: Semifinale triumfen mot City.

Golden: Nå vi fikk straffe mot Burnley i det 98. min.

13.Oppsummer sesongen kort og gi den et terningkast.

Solheim: For ustabile, men glimtvis gode. Terningkastet avgjøres av FA Cupfinalen, vinner vi finalen, og sniker oss forbi Liverpool gir jeg en femmer, vinner vi ikke og blir nummer fem så blir det fire.

Golden: Terningkast 2 - 3 hvis vi vinner fa cupen.

 

Søndag venter Everton i Nord-London når 38. og siste serierunde skal spilles. For å komme blant topp fire, kreves det seier samt at lag over Arsenal på tabellen snubler. En thriller i anmarsj?

Arsenal – Everton, Emirates Stadium, søndag 21. mai kl. 16.00!

GOONER TILL I DIE!