Manchester City setter rekord

Av: Trond Sæten 16.02.18

Arsenal inne blant topp ti.

Det er fire lag i Europa som har brukt mer enn €700 millioner på sin nåværende tropp – Barcelona (€725), Manchester United (€747) og Paris St. Germain (€805) – alle utflankert av den engelske serielederen Manchester City som har brukt svimlende €878 millioner på dagens tropp.

Ikke bare forteller det oss at pengegalskapen lever i beste velgående, Peps prosjekt i den lyseblå delen av Manchester er verdensrekord når det kommer til investeringer i en fotballtropp – det er ingen andre lag i verden gjennom historien som har lagt så mye penger på bordet for en spillertropp.

Dette kommer CIES Fotball Observatory fram til i en fersk rapport der de ser på beløp brukt på spillere i de fem største ligaene i Europa.

Det varierer også veldig om man ser gjennomsnittlig bruk av kapital i ligaene, og det er vel ingen overraskelse at England og Premier League troner øverst?

LIGA

GJ.SNITT € BRUKT PÅ TROPP

Engelsk Premier League

€291 millioner

Spansk La Liga

€131

Italiensk Serie A

€124

Tysk Bundesliga

€113

Fransk Ligue 1

€97

 

Arsenal da? Jo, The Gunners med adresse Nord-London har de siste sesongene åpnet lommeboken de også, og januar-vinduet nå nylig intet unntak. Arsene Wenger havner på en 9. plass på denne listen etter å ha investert drøyt €403 millioner i sin tropp.

Seks av klubbene blant topp ti er engelsk der Arsenal får følge av nevnte Manchester City og – United samt Chelsea, Liverpool og Everton. Ser man til topp 20, er 9 av klubbene engelsk der Tottenham, Southampton og Crystal Palace gjør sine engelske kolleger et visitt.

Av 98 klubber som representerer listen, har 42 av klubbene brukt €100 millioner eller mer. Tør du gjette hvem havner i bunnen her?

Franske Troyes med stusslige €2 millioner, altså en viss forskjell på Citys nesten €900 millioner.

Kan man kjøpe seg til suksess? Uten tvil, men kan man oppleve suksess uten å svi av et oljefond på spillere? Er det noen av klubbene som bruker under la oss si €150 millioner som ligger godt an i hjemlig serie i skrivende stund mtp Champions League eller Europa League plasser?

Vi tar en titt i følgende tabeller. Verdt å merke seg at de fire første plassene i England, Tyskland og Spania gir inngangsbillett til Champions League, mens for Frankrike og Italia gjelder kun de tre første plassene. Ligaplasseringene er gjeldende før helgens runder i de respektive ligaene sparkes i gang.

ENGLAND

KLUBB

€ BRUKT PÅ TROPP

1.Man. City

878 millioner

2.Man.Utd

747 -

3.L. Pool

461 -

4.Chelsea

592 -

5.Tot. Ham

358 -

6.Arsenal

403 -

7.Burnley

102 -

Fotnote: Laget som blir nummer fem kvalifiserer seg direkte til UEFA Europa League, mens lagene som blir nummer seks og syv kan også kvalifisere seg, men det avhenger av hvem som vinner Ligacupen og FA-cupen. Hvis en av cupvinneren kvalifiserer seg for Europa gjennom sin ligaplassering, vil laget som bli nummer seks kvalifisere seg for Europa League. Hvis begge cupvinnerne kvalifiserer seg til Europa via sin ligaplassering, vil lag seks og syv kvalifisere seg for Europa League.

SPANIA

KLUBB

€ BRUKT PÅ TROPP

1.Barca

725 millioner

2.Atl. Mad.

298 -

3.Valencia

147 -

4.Real Mad.

497 -

5.Villarreal

110 -

6.Sevilla

160 -

7.Eibar

14 - (!)

Fotnote: Nummer fem og seks kvalifiserer seg til Europa League sammen med vinneren av den spanske cupen. Om cupvinneren er topp seks i serien, kan også lag syv kvalifisere seg til Europa League.

ITALIA

KLUBB

€ BRUKT PÅ TROPP

1.Napoli

204 millioner

2.Juventus

448 -

3.Inter

217 -

4.Roma

262 -

5.Lazio

133 -

6.S. Doria

114 -

Fotnote: Lag fire og fem kvalifiserer seg til Europa League sammen med vinneren av Coppa Italia. Om vinneren av cupen er blant topp fem, vil lag seks kunne kvalifisere seg til Europa League.

TYSKLAND

KLUBB

€ BRUKT PÅ TROPP

1.B. München

363 millioner

2.RB Leipzig

118 -

3.Dortmund

268 -

4.E. Frankfurt

46 -

5.Leverkusen

159 -

6.Schalke

121 -

7.Augsburg

39 -

Fotnote: lag fem og seks kvalifiserer seg til Europa League. Om vinneren av cupen er blant topp seks, vil lag syv kunne kvalifisere seg til Europa League.

FRANKRIKE

KLUBB

€ BRUKT PÅ TROPP

1.PSG

805 -

2.Monaco

286 -

3.Marseille

112 -

4.Lyon

100 -

5.Nantes

25 - (!)

6.Montepellier

21 - (!)

Fotnote: Lag fire kvalifiserer seg til Europa League, mens vinnere av de hjemlige cupene bestemmer hvem som slår følge. Om vinnerne av cupene allerede kvalifiserer seg til Europa-spill via tabellplassering, vil lag fem og seks kunne kvalifisere seg til Europa League.

Om lagene som per dags dato ligger an til Europa-spill neste sesong ender der de ligger nå er en annen sak – flere ting er likevel interessant å se i slike tabeller, for eksempel kan man via pengebruken se hvilke enorme forskjeller det er mellom lagene og pengebøker. I Premier League har serielederen svidd av nærmere €760 millioner mer enn Burnley som i dag er parkert på syvende plass. Det er også lett å skjønne at den mest pengesterke ligaen er på balløya når man ser på samlet pengesum topp seks klubber kontra topp seks i de andre ligaene.

I Spania ligger klubben som har brukt desidert mest øverst, mens en av klubbene som har brukt minst i hele ligaen faktisk har karret seg opp på en foreløpig syvende plass som på sikt kan gi Europa fotball. Forskjellen mellom Barca og Eibar ligger på småpene €711 millioner i spillerkjøp.

Størst forskjell på klubber finner vi i den svakeste ligaene av de fem nevnte – Ligue 1. Der har suverene PSG brukt mer enn €500 millioner mer enn nummer to på lista, AS Monaco. Det er også en gjengangsmelodi for alle ligaene – klubbene som har brukt markant mest ligger også i tet.

Og det skulle vel bare mangle?

Se fullstendig liste over klubber og kapital brukt på tropp her!

Kilde: CIES Football Observatory

Ha en ellers fortreffelig helg!

Gooner till I Die!