Cech legger hanskene på hyllen

Av: Jostein Solstad 15.01.19

En ny keeperlegende takker av. Takk for alt du gav fotballverdenen, Petr!

Så er en æra over. På sin egen Twitter-konto avslørte den høyreiste tsjekkeren at etter 20 år som profesjonell spiller legger han opp når sesongen er over. 

Den nå 35 år gamle keeperen har kontrakt med Arsenal ut sesongen, og han velger da å avslutte sin spillende proffkarriere i London - hvor han har tilbrakt de siste 15 årene for forholdsvis Chelsea og Arsenal.

Mange tippet nok at Cechs dager var talte da Arsenal hentet inn Bernd Leno i sommer, men mannen med hjelmen tviholdt på førstelagsplassen en god stund før han til slutt ble byttet ut til fordel for nettopp Leno.

Men med en spille som Cech i stallen, må man bare hylle den 1.96 meter høye herren.

Han gjorde seg bemerket allerede i debutsesongen for Chelsea i 2004/05, hvor han holdt buret rent i imponerende 24/38 seriekamper. Det er det høyeste noen keepere har klart i Premier League sin historie, i tillegg til at han bare slapp inn 15 mål den sesongen.

Etter 11 sesonger på Stamford Bridge fikk han med seg fire ligatitler, fire FA Cup-pokaler, tre ligacuppokaler og ikke minst var han en viktig brikke i Chelsea Champions League-gull i 2012 da de slo Bayern München etter straffesparkkonkurranse.

Cech fikk også med seg en Europa League-pokal fra tiden hos de blå erkerivalene våre.

Etter at han mistet tillit hos José Mourinho, ble han omsider erstattet av nå Real Madrid-keeper Thibout Courtois. Etter 494 kamper ble han til slutt solgt til Arsenal for en sum som antas å ligge på om lag £10 millioner.

Hos Arsenal ble det en blandet mottagelse, men har siden han ankom klubben i 2015 spilt 129 kamper og vunnet FA Cupen én gang i 2017.

Samlet sett holder Cech den dag i dag flest antall clean sheets i Premier League-historien, med imponerende 202 kamper uten baklengs i løpet av 15 år.

Det er bare å bøye seg i støvet og takke for alt han har tilført fotballverdenen, for hans lange og trofaste tjeneste for de klubbene han har vært innom og for de smått utrolige redningene han har vartet opp med over en lang årrekke.

Du er one of a kind, Petr. 

Lykke til videre med siste halvdelen av årets sesong, og livet etter karriéren som spiller.