Videre til kvartfinale i CL

Av: Joakim Rødven 13.03.24

Det måtte straffesparkkonkurranse til, men Arsenal er klare for kvartfinale i Champions League for første gang på 14 år.

Et langskudd på overtid var det som skilte Arsenal og Porto etter det første oppgjøret i Portugal. Med det utgangspunktet var det nok for portugiserne å karre seg til 0-0 på Emirates stadium for å ta seg videre.

Åpningen på kampen i Nord-London bar preg av at gjestene i stor grad ønsket å ligge kompakt og satse på kontringer.

Arsenal hadde ballen mest, men klarte ikke å utrette altfor mye med den, dessverre.

Med unntak av en sjanse eller to til hver av lagene var de første 40 minuttene av 1. omgang relativt sjansefattig.

Det ville Leandro Trossard og Martin Ødegaard gjøre noe med like før pause.

Etter å ha mottatt ballen fra belgieren, dro Ødegaard seg fri på hjørnet av 16-meteren. Den norske landslagskapteinen så et ørlite smutthull i Porto-forsvaret og tredde en utsøkt pasning gjennom.

Trossard tid og rom fra skrå vinkel. 29-åringen fra Maasmechelen siktet mot lengste hjørnet og skrudde ballen iskladt forbi Diogo Costa.

Dermed stod det 1-0 på måltavla, og 1-1 sammenlagt.

Etter sidebyttet ble kampen preget av mye start og stopp med dødballer, men det var først i andre halvdel av omgangen av det begynte å ta av.

Først trodde de fleste at Ødegaard hadde sendt Arsenal i ledelsen da han chippet inn 2-0 midtveis i omgangen. Etter et par sekunders uvisshet markerte kveldens dommer, Clement Turpin, et frispark til Porto.

Grunnen: Kai Havertz skal ha vært litt for hardhendt da han dro i trøya til superveteran Pepe. Ingen tvil om at tyskeren holdt i Pepe, men den tidligere Real Madrid-stjernen hjalp nok godt til også.

Scoring ble det uansett ikke, og det ble det heller ikke i de gjenværende minuttene av den 2. omgangen.

Det hele måtte derfor avgjøres etter ekstraomganger, men det virket mer som at begge lag var mer villige til å avgjøre kampen etter straffespark enn å risikere å tape i ekstraomgangene. To ganger 15 minutter endte derfor målløst - alt skulle avgjøres fra 11-meteren.

Fra krittmerket var Arsenal sterkest og Ødegaard satte standarden fra første spark. Pepe, den unge, satte Porto sin første straffe før Kai Havertz satte Arsenals andre straffe sikkert i nettet.

David Raya reddet Wendells forsøk på Porto sitt andre forsøk, og da Bukayo Saka satte inn Arsenals tredje var alt presset på bortelagt.

Marko Grujic satte Portos tredje straffe, gjennom hanskene til Raya, men Declan Rice fulgte opp med nok en solid straffe.

Dermed måtte Wenderson Galeno score for å holde portugiserne inne i konkurransen. Brasilianeren skøyt til høyre, Raya gikk samme vei og spanjolen bokset ballen langt unna.

Det avgjorde det hele. Selv Aaron Ramsdale, som hadde en berg- og dalbane av en opplevelse i helgen, var tidlig ute med å feire sammen med sin keeperkollega.

Arsenal er dermed klare for sin aller første kvartfinale i Champions League på 14 år. Interessant nok møtte vi også Porto den gangen i 8. delsfinalene, før vi møtte Barcelona i kvartfinalen. Der ble det en brutal slutt med 6-3 sammenlagt mot katalanerne.

Hvem vi møter i kvartfinalen trekkes førstkommende fredag.