- Lurer på hva de driver med

Av: Jostein Solstad 11.08.17

Vi har intervjuet Per-Jarle Heggelund om sesongen som kun er timer unna.

FOTO: Olof Andersson, TV 2

Sesongen 2017/18 banker på døra, og i kveld tar Arsenal i mot Leicester på Emirates Stadium. Ventetiden er endelig over etter en lang sommer med rykter, sladder og spekulasjoner.

I går tok vi noen betraktninger om hvordan sesongen kan se ut for Arsenal og i  dag skal vi se hva Per-Jarle Heggelund tror den kan føre med seg. De fleste hasr nok hørt han kommentere Serie A og for et knapt år siden Premier League, og Per-Jarle har tatt seg tiden til å dele sine synspunkter med oss.

Da hive vi oss til!

1.Yes, vi snakker kun ytterst få døgn før sirkuset drar i gang igjen på balløya – hvordan er feelingen før en ny sesong starter fredags kveld mot Leicester?

- Det blir heftig, som alltid. Alt er veldig uvisst og ikke mindre enn seks ulike lag nevnes som tittelkandidater. Pengebruken går som vanlig over stokk og stein, men det skal bli herlig å komme i gang med det som betyr noe – nemlig kampene.

2.Forsesongen ble avrundet sist søndag med Community Shield der Chelsea ble beseiret på Wembley med det nye ABBA-systemet. Hva tar Arsenal og Arsène Wenger med seg fra sommermånedene inn i sesongen?

- En god pre-season, rett og slett. Turen til Australia og Asia virker ha vært en suksess på alle fronter og laget virker veldig i rute. Jens Lehmann inn i trenerstaben er garantert noe hele gruppen behøver og bortsett fra enkelte skader så skal laget være klar til startstreken mot Leicester på fredag.

3.Etter mye skriverier og spekulasjoner ble det klart at Arsene Wenger tar to nye år i Arsenal. Er dette musikk i dine ører, eller mener du at det hadde vært på tide med forandringer?


- Jeg er den som sist går ut av Wenger In-lavvoen. Tror ikke jeg behøver å utdype det så mye mer.

4.Så langt i overgangsvinduet er Sead Kolasinac hentet fra Schalke 04 og vi har fått slutt på den evige ryktestormen rundt Alexander Lacazette når han ble kjøpt fra Olympique Lyonnais for en rekordsum sett med Arsenal-øyne. Hvilke spillere får Wenger i disse to herrene og hvordan vil de forsterke Arsenal, mener du?

- Kolasinac går inn i den nye type kjøp som gjøres i Xhaka-sporet. Altså store sterke ledertyper, i motsetning til den evige karusellen med små teknikere som Hleb og Denilson. Kolasinac blir en kultfigur på Emirates og en type spiller som ingen vil møte. En som hadde passet inn i 2004-laget. Med Lacazette kommer en iskald kobra som kommer til være anonym store perioder og med det gjøre enkelte frustrert, men samtidig stå igjen som målscorer i kamp etter kamp. Der andre i klubben ikke kan treffe en låvedør så vil Lacazette være en formidabel poengspiller. Og Arsenal får endelig en sikker straffetaker med Cazorla ute.

5.Franskmannen har uttalt at to – max tre spillere skal hentes. To er allerede i boks, men om det skulle bli en tredje, i hvilket ledd ville du forsterket og hvorfor?

- Jeg er happy på vegne av troppen, den er slagkraftig. Men jeg hadde kanskje ikke sagt nei til Virgil Van Dijk eller et beist sentralt på midten.

6.Man kan ikke oppleve en sommer som Arsenal-fan uten at det ryktes sterkt rundt egne spillere – denne sommeren har det handlet om lagets to største profiler Mesut Özil og Alexis Sanchez. Hvordan syns du klubben har taklet situasjonen og hva tror du er en endelig status rundt karene når overgangsvinduet er stengt?

- Det er selvsagt ikke ønskelig at de to største stjernene er på utgående kontrakt, men så langt virker Wenger klar i sin tale. Begge skal spille for Arsenal denne sesongen og med VM neste sommer så vet vi alle at det er to spillere som må levere. Om jeg tipper så skriver Özil under ny kontrakt sammen med Oxlade-Chamberlain, mens Sanchez spiller ut sesongen og går gratis neste sommer. Pengene Arsenal sparer i sign-on-fee der kan brukes til finne en ny Rob Holding eller tre.

7.En annen spiller det er snakket mye om er Jack Wilshere. Det er en stund siden man fikk øynene opp for den kompromissløse midtbanespilleren, og siden har skader ødelagt mye av utviklingen hans. Utlånt forrige sesong i Bournemouth, men kan fort gå en usikker tid i møte i Arsenal? Er han fremdeles noe og satse på, eller skal man ta et tårevått farvel med en spiller som har tilhørt The Gunners siden barndommen?

- Det blir vemodig om den boken får sin siste side, med Arsenal-DNA og alt det der. Med alle skadefri så er han uansett per nå bak Xhaka, Ramsey, Cazorla og Elneny i rekken om en plass sentralt så veien er uhyre lang. 105 ligakamper på ni år sier det meste, kanskje best å gjøre klar lommedukene?

8.Mye av grunnen til ryktestormen er at Arsenals nr. 11 og 7 sitter på utgående kontrakter, men også fordi Arsenal for første gang på lenge havnet utenfor Champions League. Sesongen 2017/18 blir den første under Wenger der man skal konkurrere i den litt mindre fasjonable Europa League. Tror du EL blir nedprioritert til fordel hjemlig serie, eller blir det noe midt i mellom?

- En sannhet med visse modifikasjoner, da Arsenal gikk til finalen i forgjengeren UEFA-cupen i 2000. Men ja, det blir uvant og det er vel bare Wenger og Bould som vet hva som kommer til å skje. Jeg kan ikke forestille meg noe annet enn et slags B-lag i Europa League og A-lag i Premier League. Deretter spisser man til det hele etter hvert som Arsenal forhåpentligvis tar seg videre i turneringen.

9.Hvem tror du blir de tre viktigste spillerne for Arsenal kommende sesong?

- Cech som skal stoppe flabben på kritikerne og vise at han fortsatt har det. Xhaka med enorm sesong to. Lacazette med mål etter mål.

10.Er det noen du håper tar et steg frem og viser seg for alvor når det skal spilles en lang sesong i England, og i så fall hvem?

- Den siste tiden har Alex Oxlade-Chamberlain vist en annen idrett enn de fleste andre spillerne. Jeg er så spent på vegne av han. Jeg er som mange andre uhyre nysgjerrig på Reiss Nelson. Blir han en Fabregas eller Zelalem?

11.Er det andre spillere i troppen man burde følge ekstra godt med?

- Føler man burde slå et slag for Nacho Monreal. Får aldri overskrifter, nevnes sjelden. Men for en nydelig spiller. Takler de fleste roller, 100 % profesjonell og det er aldri noe tull med spanjolen. En treners drøm, for å bruke en gammel klisjé.

12.Hvis vi ser til den litt yngre garde i klubben, er det noen av talentene du vil skal få spilletid?

- Nelson er allerede i gang og med ligacup og Europa League så vil flere av dem få det. Alle de som var med på sommerturneen ligger i denne potten.

13.Sesongen er et langt maratonløp og mange faktorer spiller inn på klubbene i løpet av månedene framover mot det endelige målet neste vår, men om du skal ta en grov tipping – hvordan ser topp seks ut på tabellen etter runde 38 og hvilke tre klubber må ta steget ned fra Premier League?

- Jeg ser at ”alle” setter Arsenal opp på sjetteplass og selv uten briller så lurer jeg på hva de driver med? Etter Wenger la om til trebackslinje så har laget 10-0-1 i tellende kamper. Laget er forsterket med sommerens signeringer og ingen har forlatt. De har heller ikke belastningen med Champions League å tenke på. Hvorfor skal da Wenger gjøre sin dårligste sesong noensinne?
Jeg sier Man City, Arsenal, Manchester United, Chelsea, Tottenham og Liverpool. Ned går Brighton, Huddersfield og Burnley. Swansea henger også løst.

- 14.Når det stormet som mest i vår, testet Wenger ut en treer i forsvar med vingbacker i en type 3-4-2-1 / 3-4-3 formasjon med hell. I sommer er denne videreført og ser ut til å bli standard fremover. Hvilke styrker og svakheter ser du for Arsenals del med denne formasjonen, og hvordan ser Arsenals sterkeste start 11’er ut i en slik formasjon?

- Styrken er at laget har en sterkere defensiv med en større blokk, spesielt ved overganger mot. Balanse er nøkkelordet. Det hele er et friskt pust og spillerne har trykket formasjonen til sitt bryst. Svakheten er vel nå at motstanderne kan tilpasse seg den nye måten Arsenal spiller fotball på. Med alle skadefri bør vel laget være: Cech – Holding, Koscielny, Monreal – Ox, Xhaka, Ramsey, Kolasinac – Özil, Sanchez – Lacazette. Benk: Ospina, Mustafi, Bellerin, Elneny, Walcott, Welbeck og Giroud. Da tar jeg høyde for at Cazorla dessverre ikke kommer tilbake. Fikk ikke plass til Iwobi i troppen, det er ganske sprøtt.

15.Fredags kveld braker det løs for Arsenals del da mesterne fra 2015/16 besøker Nord-London og Emirates 20.45. Hvem starter for vertene og hva blir resultatet tror du?

- Cech – Holding, Mertesacker, Monreal – Ox, Xhaka, Elneny, Kolasinac – Walcott, Welbeck – Lacazette. Jeg sier 2-0 til Arsenal, Lacazette og Giroud.

16.Avslutningsvis; skriv et kort sammendrag av hvordan du tror Arsenals sesong blir.

- Jeg tror den blir jevnere, resultatmessig. Tror ikke på svart november eller vårkollaps. Alle de som tipper laget på sjetteplass blir å få en på snuten samt at det blir en finaleseier i mai, enten på Wembley eller i Lyon.

10 kjappe:

1.Hvem blir toppscorer?

- Alexander Lacazette, 25 scoringer. Lukaku hakk i hæl.

2.Hvilken manager får først sparken?

- Chris Hughton, Brighton

3.Når feirer vi St. Totteringhams Day?


- Tottenham er knallgode, men det murrer i klubben. Jeg sier borte mot Manchester United i slutten av april.

4.Hvilken klubb har forsterket best i sommer?

- Her står slaget mellom Everton og Manchester City. Får bli sistnevnte.

5.Hvilken klubb har den sterkeste stallen?

- Det er bra dybde over hele fjøla i toppen, men svaret får blir Manchester City siden jeg har dem øverst.

6.Hvem blir årets spiller?

- Gabriel Jesus og Kevin De Bruyne i Manchester City kan bli kandidater her, Harry Kane bør også nevnes, det samme med Sadio Mane. Jeg tror på Jesus.

7.Hvilken klubb blir å skuffe?

- Med et slikt råkjør som det er blant de seks beste lagene så er svaret de to som kommer utenfor topp-fire.

8.Hvilken klubb blir å overraske?

- Det er alltid et av de nyopprykkede som slår i fra seg og med gode gamle Rafa samt unike St James’ Park i ryggen så svarer jeg Newcastle her.

9.Hva blir sesongens store samtaleemne?

- Hvorfor fotballen kollapset i desember under trykket av den generelle verdensøkonomien etter inntoget av tredje verdenskrig …

10.Hvem blir årets flopp?
- Nå går denne kategorien neve i neve med pris og jeg tenker umiddelbart at Morata kan havne her om han ikke kommer i gang med å score mål. Victor Lindelöf var dessuten iskald mot Real Madrid og må løfte seg umiddelbart.

ARSENAL – LEICESTER – 20.45!

GOONER 4 LIFE!