Før kampen: Chelsea (N)

Av: Joakim Rødven 28.05.19

En sesongdefinerende kamp står for tur når Arsenal møter Chelsea i Europa League-finalen onsdag.

Arsène Wenger var såå nærme å vinne Champions League i 2006. Spoler vi nesten 12 år frem var han også svært nærme å finne Europa League, men finaleplassen glapp mot Atletico Madrid i semifinalene.

Nå kan Arsenals nye head coach Unai Emery vinne en europeisk turnering på første forsøk. Men da må erkerival Chelsea overvinnes i finalen i Baku.

Oppladningen til kampen har ikke vært helt uten kontroverser. 

Både Arsenal og Chelsea vært kritiske til antall billetter de har fått tildelt av UEFA og har til sammen returnert om lag halvparten av de 12.000 billettene de fikk (6.000 hver). I tillegg har begge klubber vært kritiske til at logistikken til finalearenaen er utfordrende.

Som om ikke det var nok har Arsenals Henrikh Mkhitaryan blitt hjemme, en vurdering han og klubben har gjort for hans sikkerhet. Micki sitt hjemland Armenia og vertsnasjon Azerbajdsjan har siden Nagorno-Karabakh-krigen fra 1988-1994 hatt politiske uenigheter.

Det ble derfor enighet mellom Arsenal og Micki at spilleren holder seg hjemme under finalen.

Forhåpentligvis blir det et sportslig fokus når de to lagene møtes onsdag.

Arsenal

Etter en brukbar vår, sloknet Arsenal fullstendig på tampen av sesongen. En seier mot Burnley i siste serierunde var ikke nok til å kapre en 4.-plass, og Arsenal måtte ta til takke med den sure 5.-plassen bak Tottenham.

I Europa League har Arsenal derimot noen sterke resultater, blant annet 3-0 sammenlagt over Napoli og 7-3 sammenlagt over Valencia.

For Arsenal vil en seier bety enormt mye, ettersom de får en ettertraktet billett inn i neste sesongs Champions League-gruppespill, samtidig som de vil få et økonomisk løft av å spille i den gjeveste turneringen i europeisk klubbfotball. 

Det skal sies at Arsenal, og Unai Emery, ikke er avhengige av å ta trofeet, men for den nærmeste framtiden vil dra stor nytte av umiddelbar "suksess" av den nye Head Coachen til The Gunners.

Tropp: Pierre-Emerick Aubameyang, Petr Cech, Mohamed Elneny, Matteo Guendouzi, Alex Iwobi, Carl Jenkinson, Sead Kolasinac, Laurent Koscielny, Alex Lacazette, Bernd Leno, Stephan Lichtsteiner, Ainsley Maitland-Niles, Nacho Monreal, Shkodran Mustafi, Eddie Nketiah, Mesut Özil, Sokratis, Lucas Torreira, Joe Willock, Granit Xhaka, Danny Welbeck, Bukayo Saka, Xavier Amaechi, Deyan Iliev

Chelsea

Det ryktes mye om Maurizio Sarri, og han er trolig på kanten av stolen med tanke på om han blir satset på videre eller ikke. 

Sarri har aldri vunnet en turnering som manager, og vil nok sette en seier i Europa League mot erkerival Arsenal høyt. 

Chelsea er allerede garantert i neste sesongs Champions League og er av den grunn ikke like desperate etter å vinne turneringen som Arsenal er.

Samtidig vil dette være et nytt trofé i skapet på Stamford Bridge - deres potensielt andre i denne turneringen.

Tidligere møter

* Arsenal v Chelsea 2-0 (Premier League, januar 2019)
* Chelsea v Arsenal 3-2 (Premier League, august 2018)
* Arsenal v Chelsea 2-1 (Ligacup, januar 2018)
* Chelsea v Arsenal 0-0 (Ligacup, januar 2018)
* Arsenal v Chelsea 2-2 (Premier League, januar 2018)
* Chelsea v Arsenal 0-0 (Premier League, september 2017)

TV- og kampdetaljer

Sendes: TV 2 og TV 2 Sumo
Avspark: 21.00 (norsk tid)
Arena: Baku Olympic Stadium, Baku
Dommer: Gianluca Rocchi (Italia)
Odds (Norsk Tipping): 2,25 - 3,30 - 3,05