Mikel Merino har signert for Arsenal

Av: Joakim Rødven 27.08.24

Bli kjent med Arsenals nye midtbaneelegant.

TEKST: HANS AUGUST BORGEN

Etter en lang sommer med spekulasjoner, kan Arsenal-fansen endelig gni seg i hendene etter at det ble klart at baskeren Mikel Merino har signert for Arsenal fra La Liga-klubben Real Sociedad.

Ifølge overgangsguruen Fabrizio Romano ligger overgangssummen på 32 millioner euro (ca. 374 millioner NOK), med en mulighet for å stige ytterligere fem millioner euro.

Kontrakten skal angivelig strekke seg til juni i 2028, med en valgfri opsjon på å forlenge med ett ekstra år.

Sterk sesong
Merino kommer fra en sterk sesong i Real Sociedad, der han blant annet gjorde seg godt bemerket i Champions League. Med sine mål mot henholdsvis Benfica, i gruppespillet, og Paris Saint-Germain, i kvartfinalen, viste midtbanespilleren seg fram i de store anledningene.

Ifølge nettstedet FotMob hadde Merino den ellevte høyeste gjennomsnittlige kampratingen av alle i Champions League forrige sesong. Han var plassen foran Bukayo Saka på tolvte plass, som hadde en strålende debutsesong i Champions League med fire mål og fire målgivende på ni kamper.

Spanjolen kommer også fra et godt europamesterskap, der han var en stor bidragsyter til at Spania gikk hele veien og ble europeiske mestre. Høydepunktet til Merino var i semifinalen mot Tyskland, der han headet inn 2-1-målet i det 119. minutt og skaffet Spania finalebillett.

28-åringen er en midtbanespiller som trives best enten i en boks-til-boks-rolle eller som en dyptliggende playmaker. Han kan dermed ikke bare bekle «åtterrollen», som Granit Xhaka og tidvis Declan Rice har spilt i, men han kan også passe fint inn i denne litt dype rollen som Thomas Partey har pleid å spille i for Arsenal.

Ny fysisk dimensjon
Ifølge FotMob vant Mikel Merino imponerende 60,4 prosent av hodeduellene gjennom hele sesongen i fjor.

Dette er noe som kan gi Arsenal en stor fysisk fordel på midtbanen. Til sammenligning vant Declan Rice og Thomas Partey henholdsvis 45,9 prosent og 46,7 prosent av deres hodedueller forrige sesong i Premier League.

Selv om den engelske ligaen er en vesentlig mer fysisk liga enn den spanske, kan dette gi en indikasjon på at den fysiske overgangen til Premier League ikke blir like stor for en type som Merino.

Spanjolen har i tillegg allerede spilt en sesong i Premier League da han var 21 år gammel. Den gangen for Newcastle United, som kan bli beskrevet som en helt "midt på treet sesong" av spanjolen.

Heldigvis har Merino vokst mye på syv år, så 2017/18-sesongen på Tyneside bør ikke bekymre Arsenal-fansen noe særlig.

Baskerland-filosofien
Det at baskeren Merino får baskeren Mikel Arteta som trener kan være med på å gjøre overgangen fra San Sebastian til Nord-London mye lettere.

Det er på grunn av den felles forståelsen de har av fotball i Baskerland. Trenere som Mikel Arteta, Xabi Alonso, Unai Emery, Andoni Iraola og Julen Lopetegui er alle fra Baskerland.

Befolkningen i området utgjør beskjedne 4,6 prosent av hele befolkningen i Spania, men likevel har den lille regionen klart å produsere verdensklassetrenere gang på gang.

Det er ikke en 100 prosent tilfeldighet. Det er en sterk kollektiv forståelse av hvordan fotball skal spilles i den lille regionen, noe som betyr at Merino allerede har mye kjennskap til Arteta sin filosofi.

Det at Martin Ødegård også tilbrakte en god stund i Real Sociedad, sammen med Merino, vil nok også hjelpe den spanske midtbaneeleganten i å finne seg til rette i den røde delen av Nord-London.

Nå gjenstår det bare for Arsenal-fansen å krysse fingrene for at Mikel Merino blir en kjempesuksess i Arsenal-drakten.

Faktaboks:

Navn 

Mikel Merino

Tidligere klubber

2014-2016: Osasuna

2016-2018: Borussia Dortmund

2017-2018: Newcastle United (lån)

2018-2024: Real Sociedad

Høyde

187 cm

Fot

Venstre

Posisjon

Sentral midtbane

Beste egenskaper

Duellsterk

Pasningsferdigheter

Taktisk intelligens

Defensive ferdigheter


Kilder:
https://www.fotmob.com/nb/players/574645/mikel-merino

https://thefalse9.com/2024/08/a-look-at-artetas-thrilling-4-2-3-1-formation-with-new-signing-merino.html#:~:text=Merino%20has%20primarily%20played%20as,attributes%20is%20his%20penetrative%20passing.

https://www.transfermarkt.com/mikel-merino/profil/spieler/338424

https://www.espn.co.uk/football/story/_/id/39293565/from-arteta-alonso-why-many-top-managers-basque