Slik gikk det med Arsenal-spillerne i EM og Copa America

Av: Joakim Rødven 19.07.24

EM og Copa America ble sparket i gang i midten av juni. Her er en oppsummering av hvordan det gikk med våre spillere.

Det var totalt 13 Arsenal-spillere som representere sine respektive land i mesterskap denne sommeren.

Europamesterskapet var i Tyskland og Copa America ble arrangert i USA, som også er en av vertsnasjonene til verdensmesterskapet i 2026 sammen med Mexico og Canada.

Hvordan det gikk med Arsenal-spillerne og hvilken belastning de fikk i løpet av mesterskapet er ganske vesentlig for hvordan pre-season blir for Arsenal.

Da med tanke på hvilke menn Mikel Arteta har tilgjengelig til hvilken tid, og hvilken forfatning de er i under oppkjøringen.

For å starte med EM så var det 11 Arsenal-spillere som reiste til Tyskland. Det var i alt 8 av dem som gikk videre fra gruppespillet til finalespillet.

De som fikk en tidlig ferie var Oleksandr Zinchenko (Ukraina), Jakub Kiwior (Polen) og Kieran Tierney (Skottland). Ingen av disse spillerne imponerte særlig.

Sistnevnte er nok ikke en del av planene til Arsenal-manager Mikel Arteta kommende sesong. Skotten er derfor ikke fullt så viktig å få tilbake i trening.

Videre røk Leandro Trossard (Belgia) og Jorghino (Italia) i åttedelsfinalen, disse hadde helt ordinære mesterskap uten å gjøre seg veldig bemerkede.

Deretter ble Kai Havertz og Tyskland slått ut i kvartfinalen av det som vise seg å bli vinnerne: Spania. Havertz gjorde et godkjent mesterskap med to mål og en assist på fem kamper for Die Mannschaft.

I semifinalene imponerte William Saliba stort for «les bleus», men også franskmennene røk mot de kommende mesterne fra Spania de også.

Dermed sto det mellom England og Spania i finalen. Declan Rice, Bukayo Saka og Aaron Ramsdale for England og David Raya for Spania.

Ingen av Arsenals keeperne spilte fast for sine respektive landslag, men Raya var den eneste av Gunners-keeperne som fikk spilletid i mesterskapet.

Rice og Saka spilte veldig mye og var høyst delaktige for at «the three lions» var i nok en EM-finale.

Til slutt opp med at England tapte og Spania og Raya kunne juble.

For å oppsummere var det ingen skader på noen av spillerne utenom Kieran Tierney, som måtte forlate EM med hamstringskade. Skotten skal trene seg opp igjen, men deretter ser det ut til at et salg er forestående for backen.

Rapporter sier at Arsenals primære ønske er å selge denne sommeren og ikke sende 27-åringen ut på nytt utlån. Så får vi se hvor ferden går videre for den tidligere Celtic-backen.

Den som imponerte mest av Arsenal-spillerne, og gjorde et absolutt godkjent mesterskap, var Saliba. Franskmannen var eneste Arsenal-spiller som kom med på UEFA EURO Team of the Tournament.

Bukayo Saka var også god og var nok den beste engelske spilleren i dette EM, selv med en skade han slet med i oppkjøringen. Havertz og Rice hadde godkjente mesterskap, men var derimot litt under par i forhold til det vi har sett dem gjøre i Arsenal.

I Copa America var det bare brasilianerne Gabriel Martinelli og navnebror Gabriel Magalhaes som var med fra Arsenal.

De spilte stusselige 14 minutter til sammen og den eneste av de som utmerket seg noe var Martinelli. Angriperen scoret i straffesparkkonkurransen mot Uruguay i kvartfinalen. Den kampen tapte likevel stormakten Brasil og skuffet i et nytt mesterskap.

Disse to spilleren fikk en nokså tidlig ferie og relativt lav fysisk belastning.

De Arsenal-spillerne som ikke var med i verken EM og Copa America var tilbake i trening for en stund siden.

De som røk i gruppespillet og åttedelsfinaler er tilbake om få dager. De som tok seg videre til de siste finalerundene er nok ikke å se tilbake på treningsfeltet før om et par uker.

Så gjenstår det å se hvem som ønsker å ta en kortere ferie for å hekte seg på resten av sesongoppkjøringen. 

Første test for The Gunners kommer allerede om seks dager, når vi spiller mot Bournemouth - den første av tre kamper i Arsenals USA-turné.