Rotet det nesten bort

Av: Joakim Rødven 01.10.24

En kamp som ikke trengte å bli interessant, ble det likevel. Så smalt det på overtid fra vår lille belgier.

TEKST: JONUS GOTHARD BRAATHEN-HAUGE

Etter en tøff periode med kamper, skulle man tro at det er gode muligheter for å bygge opp en seiersrekke fremover. Inkludert cupkampen mot Bolton hadde Arsenal en rekke med seks hjemmekamper av de kommende syv.

Kampprogrammet ser også veldig fint ut. Likevel gjorde Arsenal det mer spennende enn nødvendig mot nyopprykkede Leicester i helgen.

Det eneste å legge merke til i troppen var at Ben White satt på tribunen, med det som sies å være en liten skade. Utenom det var det en forventet tropp og startellever Mikel Arteta sendte ut på matta.

Arsenal gikk ut og dominerte fra start. Det var ikke de store sjansene i åpningen, men etter kvarteret spilt kom skremmeskuddet.

Det kom fra Gabriel Martinelli, etter et godt, høyt press. William Saliba var mannen som vant ballen, deretter mottok Bukayo Saka kula. Engelskmannen så Martinelli på motsatt side og vår nummer 11 fikk et godt førstetouch. Dessverre gikk avslutningen over mål fra brasilianeren.

Ikke lenge etter satt 1-0 signert lynvingen, som ikke hadde scoret siden 4. mars i Premier League.
Det var et fint oppbygd spill av Saka og Jürrien Timber. Sistnevnte slo en pasning langs bakken mellom forsvaret og midtbanen. Martinelli avsluttet angrepet med en markkryper nede i venstre hjørne på godt vis.

Dette var bare én av totalt syv målsjanser nederlender skapte i kampen, som sørget for at han tangerte Trent Alexander-Arnold på flest sjanser skapt av en forsvarer.

Den rekorden satte Alexander-Arnold først i 2016/17-sesongen, før han gjentok bragden i både 2021 og 2023. Kanskje Mikel Arteta har funnet enda et angrepsvåpen i rekkene?

Et øyeblikk som var verdt å merke seg i kampen var i det 34. minuttet da Saka ble felt. Kort tid etter slo Wilfred Ndidi bort ballen, allerede med gult kort i dommerens bok, og mange Arsenal-supportere ropte på hans andre gule kort i kampen slik vi har sett Arsenal har fått de siste to seriekampene. Det ble det ingenting av, og inkonsekvensen gjorde alt bare mer frustrerende.

Arsenal lot seg derimot ikke vippe av pinnen av den grunn. Bare 45 sekunder inn i tilleggstiden satt 2-0 for vertene på Emirates stadium.

Trossard satt inn scoringen etter at Rice og Martinelli regisserte angrepet. Brasilianeren stod for assisten og avslutningen til belgieren var på kontrollert vis.

Leicester virket fullstendig sjanseløse i 1. omgang og hadde verken sjanser eller ballbesittelse. Arsenal, på sin side, så ut til å ha det hele under kontroll. Tallenes tale var klare 76% ballbesittelse og 13 avslutninger, med Leicesters ene avslutning de første 45 minuttene.

Over i andre omgang skulle det bli mer dramatisk. Tidlig i omgangen laget William Saliba et frispark midt på egen banehalvdel. Franskmannen fikk også med seg et gult kort på kjøpet.

Det skulle vise seg å koste dyrt, for forsvarer James Justin headet ballen via Havertz i mål i situasjonen som fulgte.

Dermed hadde bortelaget redusert etter bare minuttet spilt, og gjestene fikk akkurat det de trengte for å tenne håpet om poeng.

Panikknappen begynte å nærme seg for The Gunners, men hjemmelaget fortsatte å skape sjanser.

Gabriel bommet fra fire meters hold og Trossard hadde en avslutning som gikk i stolpen. Utover i omgangen var det både uflaks, en umulig dansk målvakt og upresise avslutninger som holdt Arsenal unna nettkjenning.

Revene fra Midlands hadde likevel blod på tann og fikk smaken på poeng. Ndidi slo et, tilsynelatende, ufarlig innlegg, men Leicesters første målscorer hadde et ess i ermet.

Høyrebacken vartet nemlig opp med en praktfullt volley, som suste inn via stolpen. Verken spillere eller fans, fra begge leirer, trodde ikke det de så. 2-0 hadde blitt til 2-2.

Da var panikknappen utløst, og hjemmelaget måtte jakte en scoring.

Sjansene fortsatte å strømme på. En av dem var Havertz som hadde en kjempemulighet fra 4-5 meter. Trossard var også nære fra 10-11 meter, men Mads Hermansen var i det umulige hjørne denne dagen.

Dansken endte opp med å hente frem hele 13 redninger, som er én mindre enn Premier League-rekorden av David de Gea mot nettopp Arsenal i 2017.

Arteta så mot benken og tenkte nok at en 17-åring ved navn Ethan Nwaneri skulle komme inn å avgjøre. Det første vidunderbarnet gjorde ute på gressmatten var å dra seg forbi 2-3 spillere og prøvde seg på et langskudd.

Det ville seg derimot ikke, og man kunne stadig kjenne på følelsen av at det bare ikke skulle gå i dag.

Det ville ikke Trossard at skulle bli en realitet og avgjorde nok engang med en viktig scoring. Det kom på, nesten klassisk Arsenal-vis om dagen, på en corner.

Saka slo som vanlig en perfekt corner og på bakerste stolpe stod en umarkert belgier. Han bredsidet ballen inn i boksen og midtbanespiller Ndidi ble kreditert et ulykksalig selvmål. Leicester fortvilte, men for Arsenal-fansen var det enda en ny euforisk overtidsseier.

Ikke lang tid etter ble toppen av kransekaken pyntet. Arsenal havnet i en 3-mot-2-situasjon, anført av Gabriel Jesus som prøvde seg på et skudd. Forsøk nummer én ble reddet, men James Justin var presset på returen og sparket den rett i fanget på Havertz.

Hele Emirates stod oppreist og var i ekstase etter overtidsscoringene. Kampen var også over kort tid etter scoringen og det endte 4-2. Absolutt fortjent at det endte med seier, men Arsenal måtte grave dypt.

Ekstra deilig for spillerne å få en slik opplevelse, forskjellen på 2-2 og 4-2 er enorm – spesielt siden Manchester City avga poeng mot Newcastle tidligere på dagen.

Da hjalp det å ha litt flyt når ingenting ville inn bak målvakt Hermansen. Tross fire innslupne mål ble dansken kåret til banens beste, som er et godt bilde på kampen.

Toppbildet er fra Arsenals 2-0-seier over Wolverhampton i serieåpningen.