Arsenals første hjemmekamp denne Champions League-sesongen startet på best mulig vis.

TEKST: JONUS GOTHARD BRAATHEN-HAUGE

Mikel Arteta valgte å ikke gjøre noen endringer i startoppstillingen etter lørdagens Premier League-kamp mot Leicester City, men det var veldig gledelig å se Mikel Merino for første gang i Arsenal-troppen.

Spanjolen fikk et brudd i skulderen på sin første treningsøkt med klubben, men var nå litt overraskende tilbake i kamptropp.

De franske seriemesterne PSG fikk en del spillere klare til kamp, som var i tvil i forkant. De stilte med en ung, men sterk, startoppstilling. Benken deres derimot var ikke den mest profilrike. Deres største stjerne Ousmane Dembélé ble utelatt fra kamptroppen, som skal ha vært på grunn av dårlige holdninger og uenigheter med trener Luis Enrique.

Nesten rett fra avspark kom første farlighet. Arsenals sisteskanse, David Raya, brukte sin eminente utspillsfot og sendte en ball i 60-70 meter. Martinelli truet bakrommet og fikk nesten en tå på ballen, men brasilianeren krasjet med keeper Gianluigi Donnaruma. Sisteskansen var heldig der, for om Martinelli hadde truffet ballen hadde italieneren vært sjanseløs mot Arsenal-spilleren.

Dagens kaptein, Bukayo Saka, var nære å skru ballen inn i lengste kryss noen minutter senere. Dette etter et godt Arsenal-angrep, hvor han hadde fått ballen av en høytstående Riccardo Calafiori.

Like etter var PSG på sin første visitt i Arsenals målområde etter en god vending av spillet. Calafiori, mannen som sammenlignes med en ung Paolo Maldini, var på kjent italiensk vis tøff i eget felt i duell med Achraf Hakimi. Hakimi holdt på å ta seg forbi, men en takling i siste liten sørget for at sjansen ble bare et hjørnespark.

Arsenal var tøffe i det høye presset det første kvarteret. PSG prøvde seg på et risikofylt spill med å spille på feilvendte spillere som var mannsmarkert. Det er som å be om trøbbel mot energifylte Arsenal.

Hull på byllen kom også fra superspiss Kai Havertz. Hjemmelaget trillet på egen halvdel, men så mottok Leandro Trossard ballen og tok saken i egne hender. Han dro seg først forbi deres høyre kant og tok med seg ballen videre. Belgieren oppfattet et dypt løp fra Havertz som møtte ballen med hodet. Måten spissen kom inn i feltet på kunne minne om en flyver i håndball.

PSG hadde ikke mange sjanser denne kampen ga utslag på forventet mål-skalaen (xG). Likevel hadde de noen skudd som var veldig nære. I det 28. spilleminuttet skapte Nuno Mendes ubalanse på kort tid og hadde et langskudd i stolpen. Den hadde ikke Raya kontroll på.

Det største angrepsvåpenet til laget fra Paris var backene deres. Bare minutter etter stolpeskuddet var høyreback Hakimi på farten igjen. Den lynraske marokkaneren løp fra Calafiori, som førte til at Raya måtte i aksjon. Målvakten fikk ballen over mål og til corner.

Saka skaffet et frispark i gunstig innleggsposisjon, men ganske bredt i banen. Vår nummer 7 gjorde som læreboka sier: slå hardt mot mål på korridorfrispark. Læreboka pleier å stemme og ballen gikk rett i mål – uten at noen var nær den. Mange vil nok mene det er en keepertabbe, men det er veldig utfordrende for keeper når det er så mye trafikk foran.

Saka noterte seg faktisk for sitt 9. målpoeng i Champions League siden starten av forrige sesong, som er tredje høyeste av alle. Bare Vinicius Junior (10) og landsmann Harry Kane (16) har flere. Man skal også ta med i beregningen at disse også har spilt noen flere kamper enn Saka.

Arsenal rystet PSG i 1. omgangen og Trossard var nære å sette 3-0 etter innlegg fra Saka. Dessverre for Arsenal sin nummer 19 sleivsparket han ballen.

2-0 til pause som var et veldig godt resultat for hjemmelaget. PSG var frempå et par ganger og traff blant annet metallet. Likevel var det forskjell på lagene, og bortelaget slet både fysisk og taktisk.

I pausen valgte Arteta å foreta et spillerbytte. Polske Jakub Kiwior kom inn for Jurrien Timber. Grunnen skal ha vært at nederlenderen kjente noe muskulært og de ville ikke ta noen sjanser. Arsenals manager la også til at Timber har spilt litt mer enn han burde, etter den lange skadeperioden, som kan ha vært en del av forklaringen.

Mange har ment at det ikke har sprudlet offensivt av Arsenal denne sesongen. Det så det ut som de har tatt til seg. De vartet opp med et enormt et-touch-spill, som involverte Thomas Partey, Saka, Trossard, Havertz og til slutt Martinelli. Sistnevnte gjorde et godt forsøk på volley, men den gikk ikke nok til side for Donnarumma.

Det ble gjort noen bytter fra begge lag litt over timen spilt og en av dem var Mikel Merino som kom inn til sin Arsenal-debut.

PSG kastet det meste de hadde fremover og på en corner traff de tverrliggeren. Det virket som et innøvdvariant, hvor de slo en lav corner. Den ble ble stusset videre med beinet og rett i tverrliggeren.

Arsenal ble spilt lave i banen midtveis i omgangen, som er litt mekanismene i fotball når man leder. Likevel skapte ikke PSG særlig mye.

De røde og hvite skapte fortsatt muligheter og Gabriel Jesus, som hadde kommet inn noen minutter før, mistet ballen i PSG sin 16-meter. Ballen landet hos Saka, som sendte ballen til en helt ledig Martinelli. 23-åringen tok ikke vare på sjansen og sendte igjen ballen ganske tett på Donnarumma.

Myles Lewis-Skelly kom inn til sin Champions League-debut, etter han han erstattet en annen Hale End-alumni: Bukayo Saka.

Arsenal var trygge mot slutten og stod godt imot. Når David Raya fanget ballen fire minutter på overtid kunne målvakten juble for å holde nullen for andre gang på rad i Champions League.

Saka nevnte etter kampen at han sa til guttene før kamp at de skulle gjøre et «statement win» i dag. Nettopp ved å slå et storlag i Champions League. Det klarte de med bravur og gjorde en solid opptreden mot laget fra kjærlighetens by. Mikel Arteta står nå med 4 poeng på 2 kamper og har fått en solid start.