Våknet etter kalddusj

Av: Joakim Rødven 12.10.24

De fleste Arsenal-fans håpet på en rolig lørdag ettermiddag, men hjertet banket fort i store deler av kampen.

TEKST: JONUS GOTHARD BRAATHEN-HAUGE

Andre fans har brukt Arsenal få skader som et argument mot dem i tittelkampdiskusjonen. Spesielt med tanke på om Arsenal har bred nok tropp og hvordan de klarer seg uten nøkkelspillere.

Nå kan det argumentet sies å være borte, fordi både Martin Ødegaard, Jurrien Timber, Ben White, Oleksandr Zinchencko og Kieran Tierney var skadet inn mot oppgjøret mot Southampton.

I tillegg kom akkurat Takehiro Tomiyasu og Mikel Merino tilbake fra skade. Dette førte til noen tvungne bytter for Mikel Arteta, og en del selvvalgte.

Blant annet måtte Thomas Partey ned på høyreback, og det ble også noen rokeringer i midtbane og angrep. På den vante høyresiden (Ødegaard og White) var det bare Bukayo Saka som var igjen.

I solskinnet i Nord-London dominerte Arsenal fra start, men viste bare glimtvis hva de er gode for. Det var mange «nestensjanser» de første 20 minuttene.

Energien til hjemmelaget dalte litt utover i omgangen og litt for mange av angrepene skulle gjennom Buakyo Saka.

Jorginho hadde en mulighet på halv volley fra 17 meter, men den gikk til side for mål.

De største mulighetene måtte vente nesten en hel omgang på seg. Den første kom etter at Partey slo ballen høyt mot Havertz som vant en duell. Det åpnet hele forsvaret deres og Raheem Sterling fikk etter hvert ballen og satte fart. Han fikk avsluttet, men den ble stoppet med hodet av stopper Jan Bednarek.

Sjanse nummer to startet med at Arsenal skapte et ettertrykk. Ballen havnet i beina til Saka som satte ballen fint opp for Partey. Ghaneseren fyrte av, men tidligere Arsenal-keeper Aaron Ramsdale reddet. På returen var Sterling og en Southampton-spiller, men under hardt press klarte ikke 29-åringen å pirke ballen inn i nettmaskene.

0-0 til pause i det som var en dominerende omgang fra Arsenal, men sjansefattig. Det som manglet fra hjemmelaget, var høyt nok balltempo og mangelen av bevegelse, spesielt rundt Saka. Stopperne til Southampton hadde stått bra imot innlegg og dødballer.

Et skudd fra Gabriel Jesus, tidlig i 2. omgang, snek seg utenfor stolpen til Ramsdale. Det håpet vi skulle være et farevarsel på det som var i vente den kommende omgangen.

Det neste faresignalet kom i favør laget fra sør-kysten, som hadde en kjempemulighet tidlig i omgangen. Den stod Mateus Feranandes for etter et veldig fint forarbeid av 18-åringen Tyler Dibbling. Dibbling dro seg forbi Riccardo Calafiori. Litt tilfeldig landet ballen hos Fernandes, som på akrobatisk vis fikk avsluttet. Heldigvis for Arsenal gikk ballen over tverrliggeren.

Arsenal tok ikke farevarselet på alvor og etter 55 minutter spilt satt 0-1. Raheem Sterling ble taklet og mistet ballen litt over midtbanen. Dommeren vurderte det ikke som frispark og portugisiske Fernandes sendte ballen i bakrommet. Den bakromspasningen luktet Cameron Archer og dro seg over på høyrefoten. Via William Saliba gikk den helt nede i hjørnet og bortefansen ble sendt til himmels.

Kai Havertz så det som utartet og tok saken i egne hender før det var for sent. Dette skjedde etter at Saka brøyt en pasning og sendte den direkte opp til tyskeren. Han gjorde det kort og presist ved å ta et par berøringer før 25-åringen lekkert sendte et prosjektil i venstre stolpe og inn. Da stod det 1-1 og det var full fyr i teltet.

Kort tid etter, på en overgang, kunne Gabriel Jesus snu det med en gang. Dessverre klarte brasilianeren å skusle bort mulighet med en dårlig pasning. Rett etter ble det gjort et trippelbytte med Gabriel Martinelli, Leandro Trossard og Mikel Merino som kom inn rundt timen spilt.

Kampen var snudd kort tid etter når garantisten Saka på utsøkt vis fant Martinelli med et innlegg. Innbytteren avsluttet kontrollert med innsiden i nærmeste hjørne. Saka noterte seg dermed med sin 7. målgivende for sesongen.

Bukayo Saka var helt enorm i denne perioden av kampen, han skapte sjanse på sjanse og lekte med Southampton-spillerne.

Southampton var ikke ufarlige de heller, og unggutten Dibbling tok med seg ballen inn i banen og skøyt via Mikel Merino og i stolpen fra langt hold. Den så ikke så farlig ut ved første øyekast, men på reprisen så man hvor nært det var.

På det påfølgende hjørnesparket ble David Raya hindret og bommet på å bokse ballen. Dette ble nesten skjebnesvangert, fordi ballen traff tverrliggeren etter et slags veggspill som ikke var med overlegg.

Metallet ristet kort tid etter på motsatt side da Havertz traff stolpen, men ballen spratt dessverre ut igjen.

Mot slutten fikk hjemmelaget en god kontringsmulighet, som det så ut som Trossard skulle rote bort. Det endte likevel bra, for Saka var våken og plasserte ballen i hjørnet med sin svakeste fot etter slurv fra Yukinari Sugawara.

Sjansene strømmet på mot slutten da rommene åpnet seg, men det endte 3-1 til The Gunners. Det var en kamp som til slutt ble komfortabel, men de fleste lyver om de ikke fikk pulsen opp da bortelaget scoret rett etter pause.

Arsenal går nå inn i landslagspausen med tredje plass på tabellen og et poeng bak serieleder Liverpool.

Om Arsenal-fansen hadde fått tilbud om 17 poeng, 4 poeng i Champions League og avansement i cupen hadde bortimot alle takket ja på grunn av de tøffe kampene og skadesituasjonen som har vært.

BILDET ER FRA 2-0-SEIEREN OVER WOLVERHAMPTON TIDLIGERE I SESONGEN.