For første gang siden 1988 har Arsenal vunnet tre strake borteoppgjør mot erkerival Tottenham.

TEKST: JONUS GOTHARD BRAATHEN-HAUGE

Frank Lampard sa engang at de pleide å kalle Tottenhams hjemmebane «3 point lane». Nå kan vel snart Arsenal-fansen si det samme.

Man har sjeldent vært mer spent på hvem som skulle starte og hvem som var med i troppen som før Tottenham borte.

Etter mye usikkerhet, og noen åpenbare mangler, ble det bekreftet at Martin Ødegaard, Declan Rice, Mikel Merino, Takehiro Tomiyasu, Riccardo Calafiori, Oleksandr Zinchenko og Kieran Tierney ikke var med i troppen.

Dermed måtte Mikel Arteta omrokere litt, noe baskeren også nevnte etter kampen. Arteta fortalte at han først la en plan, så fikk han en skade. Så la han en nye plan, så enda en skade.

Det kan ikke vært lett å forberede seg til kamp under de forholdene. Det endte opp med en 4-4-2-formasjon, hvor Jorginho og Leandro Trossard var de eneste endringene i startoppstillingen fra forrige kamp.

Spurs stilte med et offensivt og sterkt lag. Dermed forventet nok de fleste mye mål i dette oppgjøret, men det ble det ikke.

Arsenal tok avspark fra venstre mot høyre på TV-skjermen, i sine svarte bortedrakter. Det var faktisk litt styr rundt at Arsenal ikke fikk bruke de hjemmedraktene i dette oppgjøret, alt på grunn av at drakten hadde for mye hvit farge på seg. Dette er faktisk første gang på 38 år (!) at Arsenal har spilt i andre farger enn rødt på Tottenhams hjemmebane.

Vertene tok styringen fra start. Første målsjanse kom til Spurs allerede etter 5 minutter. Dejan Kulusevski fikk sjansen etter at Dominic Solanke og Heung-Min Son gjorde et godt forarbeid. Svensken klarte derimot ikke å sette ballen i mål fra kanten av femmeteren.

Tottenham med ny sjanse i etterdønningene av en corner. Kulusevski fikk ballen og pisket den inn i feltet. Ingen spillere kom på ballen som nesten førte til at den gikk rett i mål, men David Raya dyttet ballen unna.

Arsenal var frampå med Bukayo Saka etter et fint gjennom spill av Ben White, men innlegget ble klarert.

Ikke lenge etter holdt Arsenal på å rote det til for seg selv. White brukte altfor lang til, som gjorde at Son fikk pirket ballen til Solanke. Rekordsigneringen til Spurs brukte for lang tid og sjansen ble heldigvis avverget av William Saliba.

Rundt 18 minutter spilt fikk Kai Havertz en enorm sjanse. Gabriel tok et kjapt frispark på midten og spilte til landsmann Martinelli. Brasilianeren parkerte Pedro Porro før han slo et godt innlegg med venstrefoten. Havertz kom først på ballen, men Guglielmo Vicario - og en heldig Romero - holdt ballen ute.

Arsenal kom seg mer inn i kampen og Martinelli fikk en god mulighet. Det startet med at Jorginho slo en pasning til Trossard. Belgieren sendte ballen i bakrom på tredje berøring, i retning Martinelli. Brasilianeren fikk gode berøringer, men avslutningen ble litt for veik. Saka stod i god posisjon på høyre side og burde nok ha fått ballen istedenfor.

Arsenal presset høyt og stresset hjemmelaget som førte til dødballer høyt i banen. I etterspillet av en corner fikk både Trossard og Havertz muligheter, men målet for uteble.

Solanke hadde en farlig heading etter en knapp halvtime var spilt. Den sjansen kom etter at Trossard ga bort ballen på en god overgangsmulighet, som Saliba hadde blitt med på. Det gjorde at det var noen hull i forsvaret, som Tottenham utnyttet. Son tok med seg ballen oppover venstresiden og prikket ballen på hodet til Solanke. Nysigneringen headet den i en bue, men ballen gikk til så vidt til siden for stolpen.

De gule kortene haglet på Tottenham Hotspur stadium. Det ble ikke noe mindre ampert da Timber var midtpunktet i en masseansamling ti minutter før pause. Nederlenderen fikk et korrekt gult kort etter en takling, som førte til tumulter med bortimot samtlige spillere involvert på banen.

Selv om kortene satt løst, var det dårligere stilt med scoringer. Det stod derfor 0-0 til pause.

Det var noen intense første 45 minutter, med hele 7 gule kort. Begge lag hadde store, men få, sjanser. Tottenham startet best de første ti minuttene, samtidig som Arsenal så litt sjokkerte ut. Etter hvert jevnet det seg ut, og de siste 20 minuttene av omgangen var gjestene fra N5 mest frampå.

Dårlige valg i den siste tredjedel av banen sørget for at det ble få sjanser å spore de første 20 minuttene i andre omgang.

Men så, midtveis i omgangen, skulle det løsne for The Gunners. I foranledningen til målet kontret vi med Havertz, Martinelli og Saka. Sistnevnte kom til avslutning, som ble blokkert, før han skaffet corneren som ble utslagsgivende.

Målet kom på det man må kalle klassisk Arsenal vis, i alle fall om vi ser tendensen de siste par årene. Vår nummer 7 slo den første gode corneren for ettermiddagen. Gabriel dyttet, med rå muskelkraft, Cristian Romero unna for å skaffe seg plass i feltet. Det fikk han, og fra 3-4 meters hold stanget han ballen i nettet bak en sjanseløs Vicario. Dermed stod det 1-0 til bortelaget etter drøye timen spilt.

Spurs gjorde to bytter for å prøve å endre kampbildet, men Arsenal holdt god stand.

En tynnslitt benk gjorde at de første byttene til Arsenal kom først etter 80 minutter var spilt. Raheem Sterling kom inn til sin Arsenal-debut, mens Gabriel Jesus skulle løpe sokkene av seg for å sikre seieren. I samme bytteomgang tok Ange Postecoglou ut James Maddison, som var noe overraskende når vertene tross alt måtte jakte utligning.

Også Saka måtte mot slutten av kampen sette seg ned med litt smerter og ble byttet til fordel for 17 år gamle Ethan Nwaneri. Han kom inn til sitt første Nord-London derby på seniornivå, og ble yngste spiller på over 30 år til å spille denne kampen. Rapportene etter kampen skal ha det til at Saka slet med litt kramper, som forhåpentligvis ikke betyr langvarig avbrekk for 23-åringen.

Tottenham prøvde å ha en ordentlig sluttspurt på tampen, men de skapte svært lite. Svenske Kulusevski var nærmest med et langskudd mot slutten, men den snek seg over Rayas høyre kryss.

Arsenal klarte å ro det hele i land, på tross av at Tottenham hadde mye ball og trykk mot slutten. Hjemmelaget skapte bortimot ingenting i andre omgang.

Oppsummert var det ikke helt ufortjent at Arsenal vant. Tottenham var gode første 10-15 og fikk et par store muligheter, men ellers var det ikke all verden. Arsenal har tilegnet seg den evnen at de kan ligge kompakt og ikke ha så mye ball i de tøffeste bortekampene, men fortsatt vinne og holde nullen.

Det venter en tøff uke med bortekamper mot Atalanta i Champions League og deretter Manchester City i Premier League til helgen.

Etter det blir programmet lettere, så nå handler det om å få med seg to gode resultater kommende uke for Mikel Arteta og co.