Kampdetaljer

Arteta seiret i baskerduellen mot Emery

Av: Joakim Rødven 15.07.24
  • Aston Villa 0


  • Arsenal 2

    Trossard (67)
    Partey (77)

Unai Emery slo Arsenal i begge oppgjør forrige sesong. Lørdag kveld fikk Mikel Arteta sin revansje

TEKST: JONUS GOTHARD BRAATHEN-HAUGE

Lørdag var det duket for storkamp på Villa Park. Mikel Arteta og hans gutter var revansjesugene etter to tap mot Aston Villa forrige sesong, som på mange måter var grunnen til at Arsenal kom til kort mot Manchester City i 2023/24-sesongen.

Det var bare én endring i laget fra seieren mot Wolves i serieåpningen. Jurriën Timber, som fikk så å si hele fjoråret spolert på grunn av skade, kom inn for ukrainske Oleksandr Zinchenko på venstrebacken.

Aston Villa kom fra en god serieåpning mot West ham og hjemmepublikumet var klare for første kamp på eget gress denne sesongen.

Det var en førsteomgang med lite sjanser, men den første muligheten kom fra gjestene fra Nord-London.

Før det var spilt syv minutter fikk Arsenal, anført av Gabriel Martinelli, en strålende kontringsmulighet. Dessverre spilte Martinelli en svak pasning uten adresse inn i feltet, og sjansen stoppet opp.

Bukayo Saka plukket derimot opp ballen på høyresiden og fikk slått ballen inn mot bakerste stolpe. Vingen siktet i retning Kai Havertz og Martinelli, som begge hadde sneket seg fri i feltet, men Emi Martinez bokset ballen ut. Returen falt ned i beina til Declan Ricepå rundt 15 meter og engelskmannen prøvde seg på et skudd. Martinez kom seg dessverre raskt opp igjen fra bakken og fanget skuddet.

Et minus for Aston Villa sine vinnersjanser kom da høyreback Matty Cash måtte ut med det som så ut som en strekkskade i låret. Inn for den engelskfødte polakken kom 18 år gamle Kosta Nedeljkovic.

Knappe 15 min var spilt da Martin Ødegaard kombinerte på høyresiden med Saka. Sistnevnte var den som endte opp med ballen og på klassisk Saka-vis prøvde han å legge ballen nede i venstrehjørnet fra skrått hold. En god avslutning av 22-åringen, men en argentinsk verdensmesteren i buret var med på notene og klarte akkurat å slå ballen ut til corner.

På den påfølgende corneren pakket Arsenal seg sammen inne i femmeteren, og det kunne ha blitt en stor mulighet for The Gunners.

Etter klabb og babb fikk Havertz pirket ballen mot mål fra 3-4 meter og ballen dultet opp i tverrliggeren. Hadde det blitt scoring hadde den uansett ikke blitt stående, for i forkant av avslutningen falt Martinez lett etter å ha fått press i ryggen. Dommer Michael Oliver markerte for frispark til sisteskansen, som nok skjønte han ikke kunne gjøre noe med corneren fra Rice.

Kampens andre gigantmulighet kom fra Ollie Watkins etter halvspilt 1. omgang. Gabriel Magalhaes mistet ballen til Leon Bailey like utenfor egen sekstenmeter. Den brasilianske stopperen kunne kanskje fått frispark der, men Oliver vinket spillet videre.

Morgan Rogers overtok kula, før han spilte inn til Watkins som stod alene på 11-12 meter. På utrolig vis klarte 28-åringen å sette ballen til side for mål. Der slapp gjestene fra Nord-London med skrekken, og den engelske EM-helten burde ha fått mer ut av den muligheten.

Temperaturen steg litt mot siste halvdel av omgangen, og etter halvtimen gikk det en kule varmt i begge leirer. 

Først endte skotske John McGinn og William Saliba i en hard duell, som endte med frispark til Villa. Kort tid etter sparket skotten ballen rett i Saliba som lå nede på gresset resset. Franskmannen tente på alle plugger og utrolig nok fikk ikke skotten et gult kort for handlingen.

I gjengjeld sparket også Ben White ballen rett tilbake i magen på McGinn for å hevne seg litt for lagkameraten. Det tente ilden i begge lags øyne. Ikke uvanlig å se White finne på litt spesielle ting og lurerier. Heldigvis roet det hele seg etter dette, og kampen gikk videre.

Et par veldig store sjanser til begge lag til tross, det stod fremdeles 0-0 til pause. Saka og Watkins hadde de største sjansene, men Martinez og en unøyaktig Watkins sørget for at det stod målløst halvveis.

Første omgangen dominerte Arsenal og hadde hele 69 prosent balleinnhav. Det var åpenbart at Aston Villa skulle spille tøft, godt organisert og spille på at de hadde et høylytt hjemmepublikum.

Den andre omgangen startet med et bang, og kampens prestasjon kom i det 54. spilleminuttet.

Aston Villa bygde opp på sin venstreside og, kanskje kampens beste spiller til nå, Morgan Rogers satte opp Amadou Onana på 17 meter.

Skuddet fra den tidligere Everton-spilleren gikk via Gabriel og fikk en ekkel ballbane som dalte ned i tverrliggeren. Ballen gikk tilbake i feltet og spratt mot Watkins på blank kasse. Spissen skulle bare heade ballen inn fra fem meter.

Da vartet David Raya opp med, kanskje, sesongens redning allerede i runde 2 da spanjolen kom seg raskt opp fra bakken og blokkerte avslutningen med en fantastisk reaksjonsredning.

Arsenal trengte flere friske ben og et bytte som mange nok ventet på var Leandro Trossard inn for Gabriel Martinelli. Den bønnen ble hørt av Arteta etter drøye timen spilt.

Dette bytte viste seg å være et veldig godt bytte bare minuttet senere.

For ledermålet skulle omsider komme og det var nesten sånn det måtte bli når Aston Villa hadde misbrukt et par enorme sjanser. Det kan du ikke gjøre mot Arsenal. Spilleren som har flest mål som innbytter siden starten av forrige sesong, nemlig Trossard, fornektet seg ikke.

I kjent stil forsøkte Arsenal å mørne motstanderen med småspill på høyrekanten. Det så ut som at Ødegaard var unøyaktig i gjennombruddspasningen mot Saka, men vingen ga seg ikke og fikk slått ballen inn i feltet. 

Ballen gikk via Havertz og en Villa-spiller før den havnet perfekt i løpebanen til en klinisk belgier som satte bredsiden til og banket ballen inn i høyre hjørne. Rett og slett en avslutning etter læreboka av 29-åringen

Tidligere Arsenal-trener Unai Emery gjorde to bytter for å prøve å endre kampbildet, men det klarte han ikke.

Arsenal-spillerne kunne slippe skuldrene ned noe og de dominerte i minuttene etter scoringen. Det førte til at de fikk en ny scoring, signert ghanesiske Thomas Partey.

Et innlegg av Trossard snek seg gjennom hele feltet, men på andre siden stod Saka og plukket opp ballen. Hale End-gutten holdt litt på kula før han rullet ballen fint ut mot Partey som hadde plassert seg like utenfor 16-meteren. Midtbanespilleren satte bredsiden til og ballen suste inn i nærmeste hjørne, via hanskene til Martinez.

Den tidligere Arsenal-keeperen burde nok tatt den ballen, noe bortefansen minnet argentineren på resten av kampen: man kunne høre borteseksjonen synge «Ikke god nok for Arsenal» og «Hva er stillingen, Emi?».

Kampens siste store sjanse fikk kaptein Ødegaard, etter kanskje kampens beste angrep. 

En lang ball ble slått i bakrom mot Trossard, som med et silkemykt touch la ned ballen til en galopperende Rice på vei fremover. Arsenals nummer 41 fikk slått inn i feltet fra død vinkel, og det var egentlig bare for norske kapteinen å blåse ballen i mål fra rundt 11 meters hold.

Det ble derimot en fryktelig avslutning av drammenseren, og hallen havnet langt oppe på tier 2. For de som husker det, kunne det ligne veldig på en lignende sjanse i 2022/23-sesongen hvor han bommet på samme mål og mot samme motstander.

Det ble derimot bare en sidenote i historien, for Arsenal kontrollerte kampen ut og det endte med en imponerende 2-0-seier på Villa Park. Arteta fikk derfor en revansje fra de to tapene forrige sesong, mot sin baskiske trenerkollega.

Villa burde ha scoret, så «The Gunners» var også litt heldige som slapp unna med rent bur selv om seieren var på ingen måte ufortjent.

Banens gigant var uten tvil Saliba. 23-åringen viste nok engang hvorfor han er en av verdens beste midtstoppere.

Arsenal tangerte for øvrig også rekorden på flest seire i de 20 første kampene i et kalenderår med 18 seire. Dette har bare skjedd tre ganger tidligere: av Man City i 2019 og 2021, og av Liverpool i 1982.

Aston Villa

Emilano Martinez
Matty Cash
Ezri Konsa
Pau Torres
Lucas Digne
Leon Bailey
Amadou Mvom Onana
Youri Tielemans
John McGinn
Morgan Elliot Rogers
Ollie Watkins

Arsenal

David Raya
Ben White
William Saliba
Gabriel Magalhaes
Jurrien Timber
Martin Ødegaard
Thomas Partey
Declan Rice
Bukayo Saka
Kai Havertz
Gabriel Martinelli