Jesus (38)
    Havertz (66)
  • Bayer Leverkusen 1

Hlozek (76)

Arsenal ydmyket Bundesliga-vinneren fra forrige sesong og viste at de begynner å nærme seg formen før sesongstart.

TEKST: JONUS GOTHARD BRAATHEN-HAUGE

Arsenal-troppen var tilbake i Nord-London og på Emirates Stadium etter å ha kommet tilbake fra sin USA-turné.

Arsenal på Emirates har de siste årene betydd seier og det ble det denne gang også - mot et Bayer Leverkusen som forrige sesong ble kalt «Bayer Neverlosen» siden de bare tapte én kamp: Europaliga-finalen.

Begge lag stilte ganske sterke lag til treningskampen. Ingen av lagene hadde sin absolutt beste 11er fra start, men mye kvalitet på banen var det.

De spillerne som ikke var med for Arsenal var Jurriën Timber, Takehiro Tomiyasu og Riccardo Calafiori. De to førstnevnte er ute på grunn av skader.

Timber hadde litt ubehag i foten og de ville ikke ta sjanser grunnet korsbåndskaden som holdt han ute i 23/24 sesongen.

Tomiyasu hadde slitt med kneet og angående nyervervelsen Calafiori sa Mikel Arteta at italieneren «har hatt en uke hvor mye har skjedd og vi vil ta det rolig med han og få han på best mulig måte inn i laget».

Det tok uansett ikke lang tid før scoring kom for The Gunners.

Arsenal var i etablert angrepsspill og når Oleksandr Zinchenko fikk ballen slo han en pasning fra sin venstrekanal gjennom til Kai Havertz.

Tyskeren tok med seg ballen noen meter før han slo ballen 45 grader tilbake og der kom ukraineren med fart og satte den lekkert i lengste hjørne fra rundt 16 meter.

Ett minutt og 20 sekunder senere kom 2-0. Arsenal gikk opp i et høyt press rett fra avspark. Leandro Trossard brøyt foran Florian Wirtz og ballen havnet i beina til Martin Ødegaard.

Den norske Arsenal-kapteinen fant Gabriel Jesus inne i 16-meteren og brassen spilte på et touch til Havertz som fant den lille belgieren på en lekker måte.

Arsenals nummer 19 tok en skuddfinte hvor både keeper og en forsvarspiller gikk ned og dermed kunne han sentre ballen inn i det åpne målet.

Det ble dermed en sjokkstart for Leverkusen og man får tro publikumet på Emirates var fornøyde.

Leverkusen hadde litt mer ball etter kvarteret spilt, men skapte ingen sjanser.

Tidligere Arsenal-spiller Granit Xhaka var tilbake på sin gamle hjemmebane og Gabriel Magalhaes kom med en liten takk for sist til sveitseren.

Kort tid etter prøvde Trossard seg på et skudd fra 18 meter, men den tsjekkiske keeper Matej Kovar var med på notene og dyttet den ut til corner.

Leverkusen var litt frampå, men Arsenals stopperkjempe fra Brasil vartet opp med en fantastisk sklitakling som stoppet marokkanske Amine Adli. Stopperen fikk til og med tvunget frem en touch av Adlie, og det endte dermed i femmeter. Gabriel forsatte med andre ord slik vi kjenner han fra tidligere.

Ødegaard skaffet et frispark i god innleggsposisjon etter drøye halvtimen spilt, etter å ha blitt felt av litt mindre smidige Edmond Tapsoba. Innlegget var ikke godt nok og ble klarert ut til corner.

På den påfølgende corneren fikk Zinckenko en mulighet på hodet fra rundt 11 meter, men headingen var av det mer enkle slaget og den tsjekkiske målvakten hadde god kontroll.

Men 3-0 skulle ikke komme lenge etter, og denne gangen var det Jesus som tegnet seg på scoringslisten.

Leverkusen rotet på et innkast på egen banehalvdel, som gjorde at Arsenals nummer 9 kunne plukke opp ballen og føre den hele veien til 16-meteren. 27-åringen avfyrte en markkryper som sneik seg inn nede i venstre hjørne.

Det var et skudd som kunne minne om skuddet til Trossard, men denne gangen var det bedre plassert.

Leverkusen var på en sjelden visitt rett før pause og kom til sitt første skudd på mål, men det ble ingen nettsus i 1. omgang for Xabi Alonsos menn.

Etter halvspilt kamp stod det 3-0 i en veldig god 1. omgang av Arsenal. Hjemmelaget var kliniske foran mål, noe man ikke kan si de samme om laget fra Tyskland. De hadde mye ball, men veldig lite produktive i siste tredelen av banen.

Det kom noen endringer inn til starten av andre omgangen, både Bukayo Saka, Myles lewis-Skelly, Jakub Kiwior og Declan Rice kom inn fra benken for å gi laget friske bein.

Leverkusen på sin side gjorde bare et bytte, som for øvrig er en gammel Arsenal-kjenning, i Nathan Tella. Den engelsk-nigerianske angriperen kom seg aldri opp på førstelaget og ble frigitt fra akademiet i 2017.

Gjestene prøvde seg på et par bakromsballer fra starten av 2. omgang, men de ble kontant stoppet av David Raya, som både var aktiv og på alerten.

Leverkusen forsøkte et nytt fremstøt etter timen spilt. Wirtz spilte i bakrom til Adli. Marokkaneren så opp og sendte ballen tvers over til Tella, men 25-åringen kom ikke ordentlig på ballen og ballen rullet til siden for mål.

Et byttebonanza kom kort tid etter, hvor Leverkusen gjorde seks bytter og Arsenal gjorde ytterligere to bytter hvor den norske kapteinen ble byttet til fordel for Ethan Nwaneri og en spillesugen Thomas Partey kom inn for Jorginho.

Trolig en kamp ute av rytme kom 4-0 kort tid etter og en liten ydmykelse var et faktum.

De to innbytterne Partey og Nwaneri var med i det oppbyggende spillet. Førstnevnte fant Nwaneri i mellomrommet, før han førte ballen mot forsvarsfemmeren til gjestene.

Saka, som er bortimot ustoppelig i slike situasjoner, ble satt opp i en-mot-en-situasjon mot vingbacken Arthur. Han sendte ballen inn langs bakken og der forærte Xhaka en gavepakke til Havertz, som noterte seg for sitt tredje målpoeng i kampen.

Arsenal gjorde enda tre nye bytter 20 min før slutt. Det stykket nok opp strukturen i laget, for kort tid etter kom trøstemålet for bortelaget.

Leverkusen spilte av seg presset til Arsenal på en mesterlig måte og Tella sendte Adam Hlozek alene med keeper. Der gjorde tsjekkeren ingen feil og scoret med en elegant chip.

Xhaka, som hadde 7 år i klubben med både hell og uhell i klubben, fikk en veldig fin siste sesong hos The Gunners. Derfor fikk han fortjent stående applaus fra hele Emirates og en klem fra Arteta da han gikk av banen 10 min før slutt. En fin gest for en spiller som satte sine spor i klubbens historie, på godt og vondt.

Kampen ble blåst av idet 90 min var gått, etter at det hadde roet seg mot slutten av kampen. Mange bytter ble gjort og Leverkusen spilte mye ball uten å få til noe spesielt.

Kampen sett under ett var det en imponerende kamp mot den regjerende tyske ligamesteren, og Arteta vant duellen for denne gangen mot barndomsvenn Xabi Alonso.

Nå retter Arsenal-gjengen øynene mot Lyon i en-kampsturneringen Emirates Cup, som også blir generalprøve før Premier League-åpningen lørdag 17. august.