Carvalho (33)

Mikel Arteta gikk på sitt første tap denne sesongoppkjøringen mot Liverpool, selv om det var av det ufortjente slaget.

TEKST: JONUS GOTHARD BRAATHEN-HAUGE

Natt til torsdag 1. august spilte Arsenal sin siste kamp i årets USA-turné i Philadelphia, Pennsylvania.

Kampen ble spilt på Lincoln Financial Field som rommer 69879 personer. Dette er blant annet hjemmebanen til NFL-laget Philadelphia Eagles, i tillegg til MLS-laget Philadelphia Union.

Liverpool, under nye hovedtrener Arne Slot, stilte ikke med sitt beste mannskap, ettersom de manglet blant andre Virgil Van Dijk, Andy Robertson, Cody Gakpo og Tren Alexander-Arnold.

Arsenal hadde et ganske ålreit lag, med litt bedre spillere tilgjengelig enn Liverpool. Likevel manglet Arteta spillere som William Saliba, Bukayo Saka, Declan Rice og David Raya som fremdeles er på ferie.

Kvartetten, i tillegg til Aaron Ramsdale, ventes tilbake i helgen som kommer.

Jurriën Timber og nyervervelsen Riccardo Calafiori var heller ikke med i kamptroppen, men vitnet kampen fra tribunen. Italieneren har bare trent én hel fotballøkt med sine nye lagkamerater og får litt tid til å komme seg inn i klubben og spillergruppa.

Timber ble hvilt på grunn av den langvarige skaden han hadde i forrige sesong. Siden han spilte mot både Bournemouth og Manchester United skal ikke nederlenderen presses for hardt. Det er derfor ingen skade å bekymre seg for i denne omgang.

Arsenal fløy ut av startblokkene og var veldig på fra start, men det stokket seg litt i de avgjørende fasene.

Etter tre minutter sov målvakt Caoimhin Kelleher litt i timen i det han skulle slå en langpasning. Gabriel Jesus blokkerte pasningsforsøket, men ballen snek seg på akkurat på utsiden av stolpen. Heldig som unngikk scoring imot der, den irske keeperen.

Liverpool kom mer inn i kampen etter dette og etter snaue kvarteret spilt i Philly kom målet.

Kelleher spilte en lang ball på grunn av et høyt press av Arsenal. Diogo Jota fikk lagt igjen med hodet og Harvey Elliot sendte Mohamed Salah aleine med målvakt, og som tradisjon tro scorer egypteren mot Arsenal. 1-0 til scouserne.

Arsenal svarte derimot nesten med en gang. Gabriel Martinelli ble slått gjennom i bakrom av Oleksandr Zinchenko. Brasilianeren løftet blikket og spilte ut til Ødegaard. Arsenal-kapteinen ble presset og fikk ikke ballen med seg forbi forsvarer Sepp van den Berg.

Arsenal fortsatte å skape sjanser og både Jesus og Martinelli burde ha scoret hvert sitt. Liverpool skulle heller ikke være noe dårligere og Diogo Jota prøvde seg fra kloss hold, men den smalt i aluminiumet.

Det gikk fra vondt til verre for Arsenal da portugisiske Fabio Carvalho satte dagens andre mål, etter at Liverpool etablerte seg inne på Arsenal sin banehalvdel. Elliot fikk ballen i utkanten av 16-meteren og fant Carvalho med en utsøkt lobbpasning. Den muligheten tok portugiseren vare på med en fin volley.

Det skulle ikke stå på sjansene denne kampen og til slutt satt den for de røde fra Nord-London også.

Fra hjørnet av 16-meteren fikk Martinelli avsluttet mot mål. Ballen sneiet hodet på Jarell Quansah og ballen ble stusset lenger bak i feltet. Der fikk Martin Ødegaard ballen rett i beina. Kapteinen var smart og tok en pasningsfinte for å skaffe seg plass. Det fikk han og også kom til en avslutning.

Kai Havertz stod inne i femmeteren og på grunn av en retningsforandring kunne han bare forlenge ballen inn i mål. Redusering til 1-2 etter 40 minutter spilt.

Det ble lagt til hele fem minutter, som er litt uvanlig for en treningskamp. Men det er likevel forståelig siden den stekende varmen gjorde at det ble lagt inn en drikkepause midtveis i begge omgangene.

Halvveis stod det 2-1 etter en fartsfylt 1. omgang, der begge lag var villige til å angripe. Forsvarsspillet var som så, og Arsenal sitt forsvarsspill var til tider horribelt.

Arteta sitt mannskap slet med å spille seg ut og man merket nok at de gode distribusjonene til David Raya manglet.

Inn til starten av den andre omgangen gjorde begge lag bytter for å få inn friske bein til de siste 45 minuttene. Mens Liverpool gjorde tre bytter, nøyde Arsenal seg med to: en på hver ving. Martinelli og Nelson gikk ut for henholdsvis Leandro Trossard og Fabio Vieira.

De første 10 minuttene var det enorm dominans i banespillet fra Arsenals side og Liverpool fikk knapt låne ballen.

Det ble derimot ikke like mange store sjanser i denne omgangen, men vår norske hærfører klarte å smette gjennom en fin pasning til innbytter Vieira midtveis i omgangen. Portugiseren fikk en fin sjanse med sitt høyre bein, men den irske Liverpool-keeperen stod i veien og slå ballen ut til corner.

Arsenal gjorde to nye bytter i andre halvdel av omgangen der ungguttene Myles Lewis-Skelly og Ethan Nwaneri erstattet rutinerte Zinchenko og Havertz. Et par min senere gjorde Liverpool hele syv bytter, nesten samtlige av dem unggutter med lite erfaring på toppnivå.

Etter at Vieira ble felt av Wataru Endo ti minutter før full tid, fikk forsavarer Jakub Kiwior en god sjanse til å utligne for The Gunners på det påfølgende frisparket. Avslutningen til polakken snek seg dessverre over tverrliggeren.

Mot slutten kom både Eddie Nketiah, Jorginho, Ayden Heaven og Josh Nichols inn for å prøve å lirke frem en scoring, men innbyttene gjorde ingen stor forskjell.

Kampen rant ut i sanden og det endte til slutt 2-1 til Liverpool. Arsenal dominerte hele andre omgangen som statistikken også underbygger med 71% ballbesittelse. Hele kampen sett under ett, burde de fått med seg et resultat her. Det skal likevel sies at dette bare er en treningskamp, og ifølge Arteta var det mye som fortsatt var bra i kampen.

Dette var den siste kampen i USA for denne gang og nå skal Arsenal-troppen hjem til Nord-London. Der venter først Xabi Alonsos Bayer Leverkusen i en treningskamp, før Olympique Lyonnais, bedre kjent som Lyon, er motstandere i énkampsturneringen Emirates Cup.

Dette blir de siste kampene før The Gunners' sesong åpner mot Wolverhampton Wanderers på Emirates Stadium lørdag 17. august.

Bildet i toppen er fra Arsenals siste hjemmekamp sesongen 2024/25.