Højlund (9)

Oppgjørene mellom Arsenal og Manchester United var kjent for sine stygge kamper på tidlig 2000-tall. Natt til søndag fikk vi se lignende takter.

TEKST: JONUS GOTHARD BRAATHEN-HAUGE

Arsenal sin andre kamp denne USA-turneen ble spilt på SoFI Stadium, i California, natt til søndag 28 juli.

På denne tiden i fjor møtte Arsenal Barcelona på nøyaktig samme stadion, som for øvrig endte 5-3 i favør The Gunners. Denne gangen var det Manchester United som stod på motsatt banehalvdel.

Det ble gjort fire endringer fra kampen mot Bournemouth tidligere i uken, som gjorde at Mikel Arteta stilte et noe sterkere lag enn mot The Cherries.

Martin Ødegaard var en av de som kom inn igjen i laget og tok dermed på seg kapteinsbindet. Det ble også et gledelig å se Kai Havertz, Gabriel Magalhaes og navnebror Gabriel Martinelli tilbake på benken, etter en velfortjent ferie.

På banen, derimot, var det Manchester United som åpnet best og så overaskende friske ut fra start.

De fikk en god mulighet til å gå opp i en 1-0-ledelse ved Amad Diallo etter bare seks minutter spilt.

Mason Mount fikk ballen etter en fin tunnelpasning av Marcus Rashford, før han fikk slått et hardt innlegg inn i feltet langs bakken. Amad fikk, ganske upresset, avsluttet fra rundt 14 meters hold, men avslutningen gikk rett på keeper Karl Hein.

Arsenal fikk litt senere etablert ett trykk etter en dødball. Etter et veggspill fikk Ethan Nwaneri, etter litt klabb og babb, omsider tak i bakken. Unggutten fikk en god mulighet til å fyre løs fra kanten av femmeteren. Dessverre for Arsenal fikk 17-åringen ballen litt for sent, for dommer Timothy Ford markerte for en offside på midtbanespilleren.

Arsenal ble advart av Erik ten Hag sine menn, men tok ikke faresignalene til seg.

Det straffet seg rundt ti minutter inn i kampen, for da stod det 1-0 signert Rasmus Højlund.

I frispillingsfasen på egen banehalvdel fikk Rashford slått en lang ball i bakrom på én touch. Der havnet danske Højlund 1-mot-1 mot unge Ayden Heaven. 17-åringen ble en lettvekter mot Højlunds 191 centimeter og Uniteds nummer 9 rev seg løs fra presset. Alene mot Hein var spissen iskald og satte ballen kontant mellom beina på esteren.

Fotballen har sine høye topper og lave daler og det fikk dansken kjenne på. Sesongoppkjøringen handler hovedsakelig om å komme seg i fysisk form til sesongen og man vil helst ikke se skader, men i denne kampen kom det både én og to skader - og det kunne ha kommet flere.

Etter det som så ut som en kjenning i låret måtte dansken byttes ut allerede etter 15 minutter, som helt sikkert er kjipt for resten av Manchester Uniteds sesongoppkjøring.

Også Ødegaard kunne ha fått en smell litt senere i kampen, etter en skummel situasjon hvor nordmannen landet på skulderen.

Casemiro var for sein inn i en duell med Arsenal-kapteinen og dyttet 24-åringen i luften. Det gjorde at han landet forkjært med hele vekten oppå egen arm. Drammenseren var heldig som ikke ble alvorlig skadet, for det kunne gått mye verre.

Fra vondt til bedre, så utlignet Arsenal etter halvspilt 1. omgang.

Etter litt småpill ute på venstresiden for å finne rom, sendte Leandro Trossard en stikker ut til Nwaneri.

Gutten med nummer 53 på ryggen slo en perfekt ball inn i feltet mellom keeper og forsvarsfirer - helt etter læreboka. Gabriel Jesus hadde løpt seg fri inne i feltet og spaserte ballen nærmest inn i det åpne målet.

Til tross for utligningen, var Arteta ikke bare fornøyd med det han så ute på gressmatten. I en diskusjon med fjerdedommer på sidelinjen var spanjolen tydelig irritert på grunn av mange sene taklinger av de røde djevlene fra Manchester.

Det var derimot Artetas nederlandske rival som måtte finne frem byttekortene sine tidlig.

ten Hags nysignering Leny Yoro måtte også tidlig ut med skade, etter bare 33 minutters spill. 18-åringen hadde før kampen bare deltatt på halvparten av treningsøktene, og måtte ut med det som antageligvis var en ankelskade.

Selvsagt trist for den unge franskmannen som nettopp har kommet til sin nye klubb.

Etter scoringen til Arsenal dikterte The Gunners kampen og dominerte i banespillet. Det stod dermed 1-1 til pause. Kort oppsummert var United farlige på overganger og Arsenal dominerte i banespillet. De 62 486 fremmøtte kunne se både tempo og litt høy tenning på spillerne.

Mikel Arteta gjorde to bytter inn til starten av andre omgang: Salah-Eddine Oulad M'Hand kom inn for Nwaneri og Jakub Kiwior kom inn for Ayden Heaven.

United på sin side byttet alle gjenværende utespillerne til andre omgang.

Belgiske Trossard kom til en stor sjanse 13 minutter ut i andre omgangen, som kunne ha sendt Arsenal i ledelsen.

Etter å ha vunnet ballen høyt i banen spilte kaptein Ødegaard opp på en feilvendt Reiss Nelson, som flikket ballen videre til Trossard. Den lille belgieren tok, i kjent stil, en skuddfinte og kom til avslutning med venstrebeinet.

Dessverre vartet Andre Onana opp med en god redning og slo ballen over til et hjørnespark.

Litt over timen var spilt på SoFi stadium gjorde Arteta hele fem bytter for å få inn friske ben på gressmatten. Selv om stopperkjempen Gabriel fra Brasil var en av de, byttet de seg litt ned i kvalitet.

Blant annet gikk rutinerte spillere som Ben White, Oleksandr Zinchenko, Jurrien Timber, Jorginho og Trossard ut, mens unggutter som Joshua Nichols og Myles Lewis-Skelly kom inn sammen med allerede kjente Fabio Vieira og Thomas Partey.

Det ble gjort ytterligere tre bytter under ti minutt senere da Martinelli, Havertz og Nketiah kom inn fra benken.

Da tok Gabriel over kapteinsbindet fra Ødegaard, som sammen med Jesus og Nelson ble byttet ut.

Havertz var svært nære å få en stor mulighet til å sende Arsenal i ledelsen rett etter innhoppet, men mulighet ble avskåret av Christian Eriksen akkurat i tide for å forhindre tyskeren.

Det skjedde fint lite i første halvdel av andre omgangen og tempoet gikk ned i kampen. Dette kan nok i stor grad skyldes de mange byttene og dårlige relasjoner.

Men, bare 11 minutter etter han kom inn fra benken, skulle Martinelli diske opp med en nydelig scoring.

Etterfulgt av hele 21 sammenhengende pasninger i Arsenal, hentet brassen frem en stor enkeltmannsprestasjon der han driblet seg inn fra venstresiden. Med et langt touch dro han seg forbi James Scanlon og satte ballen iskaldt tilbake i Onanas høyre hjørne.

Det var en scoring man kan kalle Arteta-ball, hvor de bruker lang tid og er tålmodige før de bryter gjennom.

United prøvde naturligvis å utligne på tampen. De fikk ballen i mål i overtiden etter at Ethan Wheatley kranglet ballen i mål i duell i feltet med Hein, men scoringen ble korrekt annullert grunnet et soleklart på frispark til vår estiske målvakt.

Tradisjonen tro ble det et forhåndsavtalt show med straffesparkkonkurranse etter kampen.

Den vant de røde fra Manchester 4-3 etter bom av Arsenal-spillerne Kiwior og Havertz. Også United hadde én bom, fra 2006-modellen Wheatley, men ellers satte de sine straffer.

Alt i alt var det en god kamp av Arsenal og vi viste at vi er det bedre laget av de to. Igjen imponerte ungguttene og både Nwaneri og Lewis-Skelly noterte seg for en målgivende hver.

Vi er dermed fremdeles ubeseiret i sesongoppkjøringen etter to kamper (tre om man teller med Lyton Orient).

Arteta selv trakk frem etter kampen at han var fornøyd med det han så av sine utvalgte og ikke minst at vi klarte å dra i land seieren etter å ha ligget under.

Neste test for The Gunners er mot Liverpool i delstaten Pennsylvania, før guttene drar hjem til Nord-London hvor Bayer Leverkusen og Olympique Lyon venter på Emirates stadium.