Gabriel (26)
  • Lyon 0

Dødballaget Arsenal fortsatte mot Lyon. Mikel Artetas mannskap ser ut til å være klare for ny sesong.

TEKST: JONUS GOTHARD BRAATHEN-HAUGE

Siste kamp i sesongoppkjøringen ble spilt søndag ettermiddag da Lyon kom på besøk for å delta i den årelange tradisjonen med Emirates Cup.

Dette var The Gunners' siste test før Arsenal seks dager senere sparker i gang Premier League i seriestarten mot Wolverhampton Wanderers.

Lyon kom på 6. plass i den franske toppdivisjonen (Ligue 1) forrige sesong og er nok et lag som har ganske likt nivå som Wolves, og dermed er en fin motstander for å stille inn siktet til neste helg.

Det kom en mulighet allerede etter fem minutters spill min for Gabriel Martinelli. Declan Rice slo en corner fra venstresiden, med både høyde og god innoverskru. Martinelli ventet på bakerste stolpe, men feilberegnet ballbanen og ballen gikk til side for mål.

Arsenal kom inn i kampen med mye energi og som sto høyt i starten av kampen, som førte til at Lyon ikke fikk noe pusterom innledningsvis.

Under Arteta har Arsenal blitt et lag «alle» frykter på dødball, og på det tredje hjørnesparket kom 1-0 signert av William Saliba. Nok en gang servet Rice ballen inn i feltet og der raget Saliba høyest på fire meters hold. 1-0 etter bare seks minutter spilt på Emirates Stadium.

Martinelli vant ballen umiddelbart etter avspark og repeterte nesten kampforløpet fra Bayer Leverkusen-kampen, der de scoret minuttet etter 1-0-scoringen. Dessverre valgte brasilianeren en dårlig løsning og pasningen gikk over dødlinjen.

Arsenal bygde seg oppover på venstresiden, som for øvrig så bra ut denne kampen, og Oleksandr Zinchenko fikk slå et innlegg på kanten av 16-meteren. Ballen landet på hodet til Bukayo Saka, men dessverre for engelskmannen klarte han ikke å få hode nok over ballen og nikket lærkula til side for målet til Lucas Perri.

Midtveis i omgangen la Arsenal seg litt lavere i banen og fikk en sjelden gang kontret på gjestene, anført av Martin Ødegaard. Nordmannen serverte en bortimot perfekt pasning i rom på foten til Martinelli, men skuddet ble blokkert av høyreback Clinton Mata som var våken.

På den påfølgende corneren repeterte Arsenal prosedyren fra 1-0-scoringen, og 2-0 var et faktum. En ny corner fra samme side og fra samme servitør var oppskriften, men denne gangen var det Gabriel Magalhaes som hadde løpt seg fri på bakerste stolpe.

Lyon gikk rett i strupen på Arsenal etter avsparket, men etter å ha fått kontroll på ballen ble det nok en gang en løpsduell mellom Martinelli og Mata. Denne gangen var det Kai Havertz som spilte gjennom brasilianeren. Med over halve banen å løpe på kjempet Martinelli og Mata side om side helt til 16-meteren, men Lyon-forsvareren fikk en tå på ballen og vår nummer 11 falt til slutt over ende.

Fem minutter før pause spilte Lyon seg for første gang gjennom Arsenal sitt topp-press. Said Benrahma sendte den gamle Arsenal-spilleren Ainsley Maitland-Niles i bakrom med en strøken pasning.

Da Engelskmannen nærmet seg kanten av sekstenmeteren slo han tvers over til Georges Mikautadze, men 23-åringen bommet på treffpunktet på ballen og den humpet helt ufarlig over dødlinjen.

Halvveis stod det 2-0 til hjemmelaget, som må sies å være et veldig riktig resultat. Det kunne til og med ha vært mer til de røde og hvite vertene. Lyon var bare frempå et par ganger, men til gjengjeld var den ene sjansen veldig stor.

Verken Mikel Arteta eller Lyon-trener Pierre Sage valgte å gjøre noen bytter inn til 2. omgang. Det var nok kanskje ikke nødvendig heller, for Arsenal dominerte de første ti minuttene av andre halvdel av kampen.

I starten av omgangen fikk Martinelli mulighet til å sette fart oppover på venstresiden. 23-åringen løftet hodet og satte opp vår norske kaptein på skuddhold fra 17 meter, men Lyon-keeperen strakk seg så lang han var og slo ballen ut til corner.

Trykket fra The Gunners fortsatte og etter et par cornere på rad kom ballen i god skuddposisjon for Rice, som ventet i returrommet. Mannen med 41 på ryggen prøvde seg på et skudd, men ballen gikk rett i blokka. Ballen falt rett i beina til Thomas Partey på 12 meters hold, men skuddfoten til ghaneseren er ikke hans fremste kvalitet på banen og scoret ikke her heller.

Like etter skapte Zinchenko en enorm sjanse da han pisket inn et innlegg i retning pannebrasken til Saka. Denne gangen headet 22-åringen rett i stolpen.

En enorm start på 2. omgangen av «The Gunners», som virkelig skapte sjanser på løpende bånd.

De to første byttene hos hjemmelaget kom etter 65 minutter spilt. Gabriel Jesus og debutant Riccardo Calafiori kom inn for henholdsvis Zinchenko og Rice. I samme omgang gjorde Lyon fire bytter hvor blant annet tidligere Stabæk-spiller Gift Orban var blant de som kom inn.

Drøye kvarteret før full tid gjorde Arsenal ytterligere seks bytter, og all rotasjonen tok litt tempo ut av kampen.

Det kunne derimot ha blitt en trøstescoring til bortelaget syv minutter før full tid.

Lyon-keeper Perri fikk kontroll på en Arsenal-corner og kastet halve banen for å lete etter Ernest Nuamah. I duell med Jorginho feilberegnet italieneren ballbanen fullstendig og Nuamah kom alene med David Raya. Vår spanske målvakt gjorde heldigvis en solid jobb og kom seirende ut av en-mot-en-duellen.

Kampen ebbet sakte og sikkert mot seier for vertene og det endte 2-0 til Arsenal. Et berettiget resultat, selv om det kunne ha blitt både én og to scoringer til.

Det ble ingen mål i åpent spill, som er et lite minus, men sjansene var der og da vil mål også komme. Det viktigste er uansett at det, tilsynelatende, ikke kom noen flere skader og spillerne kunne ta med seg godfølelsen inn mot Premier League-premieren kommende lørdag.

OSB: Bildet i toppen er fra 6-0-seieren over West Ham forrige sesong.