Ellevilt oppgjør på Elland Road

Av: Joakim Rødven 17.10.22

Arsenal sikret seg seieren i en kamp som hadde alt.

Det ble med nød og neppe tre poeng på Aspmyra torsdag kveld. Heldigvis klarte Arsenal å spare flere viktige spillere for kunstgresset i Bodø slik at de var friske og opplagte til reisen til Leeds og Elland Road.

Og det var kanskje godt, for oppgjøret i Yorkshire skulle bli alt annet enn rolig.

Kampen startet på mest mulig absurd vis da kampen ble utsatt hele 40 minutter på grunn av at kommunikasjonsutfordringer i dommerteamet.

Halvannet minutt ut i kampen ble spillet stoppet, og etter et kort forsøkt på å gjenoppta spillet ble lagene sendt i garderoben i påvente av at tekniske problemer skulle løses.

Publikum var tydelige på at det var de ikke fornøyde med, men det var det lite de kunne gjøre noe med.

Da kampen startet igjen ble det et fyrverkeri av en fotballkamp.

Rundt 20 minutter spilt fikk både Leeds og Arsenal en stor mulighet hver til å ta ledelsen, men ingen av dem klarte å overliste hverandre sin sisteskanse.

Den første omgangen var særdeles jevnt og tett på Elland Road, men litt over halvtimen passert skulle åpningsmålet komme.

En forferdelig tversoverpasning fra Leeds-angriper Rodrigo Moreno gjorde at ballen havnet i Arsenals hender. Bukayo Saka fikk nikket ballen ned til Martin Ødegaard, og vår norske kaptein tredde en perfekt pasning gjennom Leeds-forsvaret.

I andre enden av pasningen var Saka, som med en smart avslutning banket ballen hardt opp i nettaket fra kloss hold.

Arsenal tok dermed med seg en knepen ledelse til pause, men lite visste de hva som ventet seg etter sidebyttet.

Rodrigo Moreno ble byttet ut i pausen til fordel for Patrick Bamford. Det var et trekk som skulle vise seg å være bra for hjemmelaget.

Allerede rett etter avspark i 2. omgang satte Bamford ballen i mål, men scoringen ble annullert ettersom spissen hadde vært litt for hardhendt i en duell med Gabriel rett foran Aaron Ramsdale’s mål.

Noen minutter senere var spissen på farten igjen. Etter en stygg miss av William Saliba fosset Bamford fremover mot målet til Ramsdale, men sisteskansen kom raskt ut og kastet seg ut i stjerne for å avverge situasjonen. Sisteskansen fikk også kastet seg over returen – Arsenal slapp unna med skrekken.

Like etter kunne Bamford nok en gang ha tegnet seg på scoringslisten, men heller ikke denne gangen klarte han å få tråkla seg gjennom hele veien.

Men dramatikken var ikke ferdig der. En klønete involvering av Gabriel rundt timen spilt skapte høylytte protester fra både hjemmefansen og Leeds-spillerne, som alle ropte etter hands inne i Arsenals målfelt.

Spillet gikk videre, men ved neste stopp i spillet fikk dommer Chris Kavanagh beskjed om å sjekke VAR-bildene.

Så gjorde han og etter en kort betekningstid valgte Kavanagh å peke på straffemerket.

Den tok Bamford ansvar for å ta, men spissen klarte ikke å beholde roen og banket ballen hardt til side for mål.

Vertene fortsatte å presse Arsenal hardt, men med all verdens tur klarte Arsenal å forsvare hvert et angrep fra de hvitkledde.

Det så ut til at Arsenal på utrolig vis – til tross for mange sjanser imot – skulle klare å ri av stormen. Så tok det fullstendig fyr inne i overtiden.

Det ble knuffing mellom Bamford og Gabriel, som endte med at begge spillerne gikk i bakken.

Etter en kort konferering med assistentdommeren viste Kavanagh det røde kortet til Gabriel for voldelig oppførsel, og dernest et nytt straffespark til Leeds.

Det ble ville protester i Arsenal-leiren, men situasjonen skulle selvsagt sjekkes av VAR.

TV-bildene kunne vise at Bamford først hadde obstruert Gabriel, som hadde forsøkt å sparke etter Leeds-spissen.

Etter noen hektiske minutter valgte Kavanagh omsider å gjøre om avgjørelsen og dømte heller frispark til Arsenal – men likevel et kult kort til Gabriel for usportslig oppførsel.

Nok en gang slapp The Gunners unna med skrekken, og denne gangen for siste gang i kampen.

Tre nye poeng ble dermed med hjem fra Yorkshire, etter det som uten tvil kan kategoriseres som en heseblesende kamp.

Med Man Citys tap mot Liverpool ligger Arsenal nå ene og alene på topp, med fire poengs luke ned til både Man City og Tottenham

Leeds United 0


Arsenal 1

Saka (35)